Opleidingen in de foodservice – werken en leren

Ben je gastvrij, kun je goed met mensen omgaan of heb je talent voor koken? Dan is een baan in de foodservice iets voor jou. Voorbeelden van foodservicebedrijven zijn fastfoodketens, restaurants en cafetaria’s. Ideaal voor mensen die van aanpakken houden. SVO biedt verschillende BBL-mbo-opleidingen in de richting van de foodservice en twee opleidingen tot kok. Vier dagen in de week werk je bij je leerbedrijf en een dag in de week ga je naar school.

 

Welke opleidingen biedt SVO?

SVO biedt mbo-opleidingen op niveau entree, 2, 3 en 4. Dat maakt het makkelijk om door te stromen naar een hoger mbo-niveau. Heb je je mbo 2-diploma behaald, dan heb je alle kennis die nodig is om aan mbo-niveau 3 te beginnen. Alle opleidingen zijn praktijkgericht: wat je leert, kun je de volgende dag meteen gebruiken in je werk. Je krijgt dus niet de hele dag theorieles, maar je gaat juist veel praktisch aan de slag. Want in de praktijk leer je het vak het beste.

 

Kies de richting van je opleiding

Bij SVO kun je kiezen uit BBL-opleidingen in de richting van de foodservice of koken.

Opleidingen in de foodservice

Tijdens de foodserviceopleidingen van SVO leer je alles wat je nodig hebt om je baan in de foodservice met succes uit te voeren. Je leert praktische vaardigheden, zoals verkopen en producten bereiden, en je leert om gastvrij om te gaan met mensen. De opleidingen op niveau 3 en 4 bereiden je voor op een baan als teamleider of manager.

  • Entree horeca, voeding en voedingsindustrie – entreeniveau: deze opleiding leidt je op tot assistent op niveau entree. Als assistent voer je productiewerkzaamheden uit, bewaak je de kwaliteit van producten en sla je producten en materialen veilig op.
  • Foodservice assistent – entreeniveau: je leert de processen in de voedingsbranche kennen en je weet hoe je de kwaliteit van producten moet controleren. Je collega’s zijn blij met jou als assistent.
  • Foodservice professional – mbo-niveau 2: heb je talent voor verkopen en vind je het leuk om met gasten om te gaan, dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert om producten te bereiden, gerechten te serveren en gasten op een klantvriendelijke manier te helpen.
  • Foodservice teamleader – mbo-niveau 3: na het volgen van deze opleiding ben je de rechterhand van je manager. Je geeft leiding, coacht collega’s en zorgt dat alles soepel verloopt in het bedrijf.
  • Foodservice manager – mbo-niveau 4: het is jouw taak om de omzetdoelen te behalen, het team aan te sturen en te zorgen dat het bedrijf goed draait. Je bent verantwoordelijk voor personeelszaken, inkoopbeheer, marketing, financiën, administratie en kwaliteitszorg.

Opleidingen tot kok

Is koken je passie? Kies dan voor een koksopleiding van SVO. Je leert bij ons de basis van het vak en kunt je ontwikkelen tot een zelfstandig werkend kok, die gasten elke dag op een verrassend menu trakteert.

  • Kok, mbo-niveau 2: tijdens de opleiding doe je volop productkennis op, zodat je de lekkerste gerechten kunt maken. Salades en soepen, vlees, vis en vegetarisch: jij draait nergens je hand voor om. Ook het bereiden van desserts is aan jou wel toevertrouwd.
  • Zelfstandig werkend kok, mbo-niveau 3: na deze opleiding kun je aan de slag als zelfstandig kok. Je bereidt creatieve gerechten, vertaalt dieetwensen naar specifieke menu’s, doet de inkoop en het voorraadbeheer. Je bent steeds op zoek naar manieren om de kwaliteit van je team op een nog hoger plan te brengen.