Praktijkbegeleiders bepalend voor succes studenten

22 oktober 2018
Praktijkbegeleider bepalend voor succes studenten

Het opleiden van studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) doen wij als SVO vakopleiding food niet alleen. De praktijkbegeleider in het leerbedrijf heeft een minstens net zo belangrijke rol. Hij of zij ziet de medewerker dagelijks en is elke dag bezig met lesgeven. Een praktijkbegeleider is dan ook bepalend voor het succes van een student.

Op zoek naar een rolmodel
De vraag is natuurlijk: wat kenmerkt een goede praktijkbegeleider? Bij SVO zien we dat jongeren behoefte hebben aan een rolmodel. De praktijkbegeleider is bij uitstek iemand waar ze tegenop kunnen kijken. Hij heeft vaak dezelfde opleidingen gedaan als de student en liep tegen dezelfde dingen aan. Dat zorgt voor herkenning. Voor de praktijkbegeleider is dit uiteraard ook een risico. Het is gemakkelijk om te denken dat een medewerker die hetzelfde traject doorloopt, ook hetzelfde nodig heeft als hij. Maar elk mens is anders en heeft andere behoeftes. Je hebt nu eenmaal denkers en doeners, dromers en beslissers.

Verdiep je in je medewerker
Om in te kunnen spelen op wat je medewerker nodig heeft, is het nodig om je goed in hem of haar te verdiepen. Hoe leert hij of zij het makkelijkste? Wat wil hij graag bereiken? Wat heeft hij van jou nodig? Zorg ook dat je de talenten van je medewerker leert kennen én die benut. Ben je bijvoorbeeld zelf heel gestructureerd en is je medewerker juist creatief? Bekijk dan samen hoe die creatieve ideeën meer structuur kunnen krijgen, zodat ze succesvol uitgevoerd kunnen worden.

Stimuleren en motiveren
Tot slot is een goede praktijkbegeleider motiverend. Vertel je medewerker wat hij goed doet, waar verbeteringen mogelijk zijn en geef hem de ruimte om te groeien en zijn ideeën uit te voeren. Geduldig zijn, motiveren en stimuleren: dat zijn de punten waarmee een goede praktijkbegeleider zich onderscheidt. En daar heeft het hele bedrijf uiteindelijk profijt van.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager SVO vakopleiding food