“Ons bedrijf is nu al beter geworden van opleiding Productieleider”

12 juli 2016 Voedingsindustrie

Van Diermen Masterbakers en de Market Food Group zijn twee succesvolle bedrijven uit Bunschoten-Spakenburg. Beiden werken hard aan verdere groei en een efficiëntere werkwijze en investeren daarom stevig in hun medewerkers. Twaalf productieleiders rondden vorige week de opleiding Productieleider van SVO vakopleiding food af. Ze gebruiken hun kennis om direct concrete verbeteringen door te voeren in hun werk.

Een productieleider is eindverantwoordelijk voor de productieafdeling. Hij voert het personeelsbeleid uit en bekijkt hoe het productieproces verbeterd kan worden. SVO biedt de mbo 4-opleiding Productieleider aan, die medewerkers klaarstoomt voor deze functie. Piet Slok, productiemanager van bakkersbedrijf Market Food Group: “We willen onze productielijnen nog efficiënter maken en daarvoor is opleiden noodzakelijk. SVO kon de opleiding in company verzorgen, speciaal voor twaalf productieleiders van Van Diermen en Market Food Group. De ene week hadden ze les bij ons, de week daarna bij Van Diermen.”

Betere communicatie
Frank Denekamp (56), productieleider bij Market Food Group, twijfelde aanvankelijk over het nut van de opleiding. “Ik dacht: ik heb veertig jaar werkervaring, wat kan ik nog bijleren? Maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb, want mijn manier van leidinggeven is sterk verbeterd. Ik neem nu meer tijd voor medewerkers en ben me bewuster van mijn manier van communiceren. Ik heb laatst een projectplan geschreven voor een interne verhuizing, waardoor we efficiënter kunnen werken. Dat had ik vroeger nooit zo aangepakt. Ik zie nu verbetermogelijkheden voor zaken waar ik in de loop der jaren blind voor was geworden.”

Theorie achter werkwijze
Ook Johan Duyst (42), productieleider bij Van Diermen Masterbakers is enthousiast over de opleiding. “Ik ben al zes jaar productieleider. De ervaring heb ik, maar de papieren niet en ik wilde graag een diploma halen. Bovendien wilde ik de theorie achter onze werkwijze leren en zien of ik zaken kon verbeteren. Ik heb door de opleiding een bredere kijk op leidinggeven gekregen. Ik weet met welke soort mensen ik moeilijk kan om kan gaan en hoe ik mijn eigen benadering kan verbeteren. Ik ben beter gaan samenwerken met collega’s en ik heb geleerd soms eerst een stapje terug te doen. Niet meteen in een probleem duiken, maar eerst rustig de beste aanpak bepalen.”

Doordacht werken
Bij Van Diermen Masterbakers, gespecialiseerd in het maken van slagroomsoezen, is opleiden steeds belangrijker geworden. Peter Moolhuizen, operations manager en praktijkopleider bij Van Diermen: “We willen graag nog professioneler en efficiënter gaan werken en daarbij zijn goede opgeleide productieleiders onmisbaar. We zijn heel tevreden over het resultaat van de opleiding. Onze medewerkers zijn elkaar beter gaan begrijpen en ze zijn van een ad hoc-werkwijze naar een beter onderbouwde aanpak gegaan, zonder dat ze te theoretisch worden. Ons bedrijf is er nu al beter van geworden.”

Zelfverzekerd
Ook Piet Slok van de Market Food Group ziet duidelijk resultaat. “Onze productieleiders denken nu beter na over hun werk, het eigenaarschap van hun functie is gegroeid. Ze denken gericht mee over onze verbetervoorstellen voor de productielijnen, doordat ze meer theoretische kennis hebben. Dat zorgt ervoor dat ze zelfverzekerder in hun werk staan. Ze kunnen lastige zaken nu zelf oplossen, want ze weten waar ze het over hebben.”

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Productieleider.