“Bij SVO kwam ik eindelijk andere visgekken tegen”

14 juli 2020 Supermarkt Versspeciaalzaak

Als driejarige wilde Frans Bekema (37) al visboer worden en die droom maakte hij waar. Hij was eerst kok bij de marine, had een viskraam en runt nu de visafdeling van Jumbo Kooistra in Bolsward. In februari rondde hij cum laude de mbo-opleiding Visspecialist van SVO vakopleiding food af.

De vader van Frans Bekema had een voorliefde voor vis en zijn zoon stak hij al jong met die passie aan. “Al van kleins af aan wilde ik visboer worden”, vertelt Frans. “Ik had altijd bijbaantjes in viszaken en ik hielp vanaf mijn zesde de Stavoorse visspecialist Doede Bleeker op de visafslag in Workum. Twee jaar geleden volgde ik hem op als afslager.” Vanaf zijn zestiende voer Frans zes jaar de wereld rond als kok bij de marine en na thuiskomt had hij jaren een viskraam. “Sinds vier jaar run ik de visafdeling van Jumbo Kooistra in Bolsward”, zegt Frans. “Met veel plezier, want vis is een prachtig product waarmee je zoveel moois kunt maken. Ik word ontzettend blij van vis fileren en klanten adviseren en ik vind het geweldig om mensen blij te maken met een mooie moot vis.”

Andere visgekken ontmoeten
Jumbo vroeg Frans anderhalf jaar geleden of hij een opleiding wilde doen, zodat hij zich verder kon ontwikkelen. Frans: “Toen ik de mbo 3-opleiding Visspecialist van SVO zag, was ik meteen enthousiast. Dat was een mooie kans om me nog verder te verdiepen in het vak. Tijdens de opleiding kwam ik eindelijk mensen tegen die net zo gek waren van vis als ik.” Frans leerde veel van de opleiding, die hij net voor de coronatijd afrondde. “Zo leerde ik veel over de theorie achter vis en nog betere fileertechnieken. Ik dacht dat ik alle vaardigheden beheerste, maar tijdens de opleiding ontdekte ik hoe ik producten nog beter kan maken. Ik vond het enorm leerzaam én leuk en ik baal dat de opleiding erop zit.”