Bloedt het slagersvak echt dood?

7 september 2018 Versspeciaalzaak

Het was een dramatische kop waar De Telegraaf mee kwam op de Dag van de Slager: ‘Het slagersvlak bloedt dood’. Volgens de krant keren jongeren ons vak de rug toe en sluiten slagerijen hun deuren vanwege gebrek aan opvolgers. Maar hoe ernstig is het nu echt? En kunnen we het tij nog keren? Als het gaat om de ernst van situatie: de slagersbranche heeft vierhonderd vacatures die niet ingevuld kunnen worden. Een lachertje als je het vergelijkt met de 243.000 openstaande vacatures op mbo-niveau, maar een enorm aantal voor onze kleine branche. Ik ben ervan overtuigd dat we kunnen voorkomen dat het prachtige slagersvak verdwijnt. Maar dan moeten we nú aan de slag.

Onbekend maakt onbemind
Om jongeren te interesseren voor de slagerij, draait het om één ding: het laten zien van je onderscheidend vermogen. Ons grootste probleem is dat het slagersvak onbekend is. Jongeren weten niet precies wat het inhoudt, omdat het werk vaak achter gesloten deuren gedaan wordt. En onbekend maakt nu eenmaal onbemind. Daarom is het zaak om nu je deuren open te gooien. Vraag kinderen en tieners of ze een snuffelstage willen komen doen. Bel een basisschool of vmbo-school in de buurt op en nodig een klas uit voor een rondleiding. De slagers die dat doen, boeken daar al mooie successen mee.

Vloggende slagerijmedewerkers
Denk ook buiten de gebaande paden. Heb je enthousiaste jonge medewerkers die het leuk vinden om filmpjes te maken? Laat hen vloggen over hun werk, of vraag snuffelstagiaires om een filmpje te maken voor YouTube. Weet je niet precies hoe je scholen moet benaderen? Neem dan contact op met SVO. Samen kunnen we aan de slag met het geven van voorlichting, en zo laten zien waar we voor staan als slagers. We moeten nu écht naar buiten. Alleen zo voorkomen we dat de kranten over een aantal jaren koppen dat het slagersvak is doodgebloed.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager SVO vakopleiding food