“Docentschap net zo mooi als het slagersvak”

8 oktober 2018 Algemeen Versspeciaalzaak

Hij dacht altijd dat er geen mooier vak was dan het slagersvak. Maar na acht jaar fulltime docentschap bij SVO vakopleiding food komt Jan Willem Doppenberg daar op terug. “Het is enorm leuk om met jongeren te werken en mijn kennis aan hen over te brengen.”

Jan Willem Doppenberg had 22 jaar zijn eigen slagerij en in 2007 ging hij lesgeven bij SVO. Toen nog naast zijn zaak. “In 2010 ben ik fulltime bij SVO aan de slag gegaan, als docent voor de mbo 3-opleiding Slager”, vertelt hij. “Het docentschap bevalt me uitstekend. Het is alsof je een sportteam coacht: je traint mensen en zorgt dat ze steeds beter worden in wat ze doen. In de klas probeer ik bewust een teamgevoel te creëren, want studenten leren ook erg veel van elkaar. Ik vind het prachtig als ze bevlogen raken door mijn kennis van het vak en plezier in het lesgeven. Als docent probeer ik altijd verder te kijken dan de lesstof en hen ook bij hun persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen.”

Zorgen voor bewustwording
Bij het lesgeven vindt Jan Willem bewustwording heel belangrijk. Hij wil niet zomaar lesstof overbrengen, hij wil zorgen dat studenten zich er bewust van zijn waarom ze dingen op een bepaalde manier moeten doen. “Denk aan het verkleinen van de afvalberg en het beperken van energieverbruik”, zegt hij. “Waarom is dat belangrijk? Wat kost een half varken, en wat betekent dat voor je omzet? Als je zoveel tijd bezig bent met een bepaald stuk vlees, wat zou het product dan moeten kosten? Die focus zorgt ervoor dat ze echt begrijpen waar ze mee bezig zijn. Dat helpt hen om nog beter te worden in hun vak.”