‘Door deze competitie ga je anders naar het slagersvak kijken’

3 november 2015 Versspeciaalzaak

De International Young Butchers’ Competition 2015 was spannend, want de finalisten waren goed aan elkaar gewaagd. Chris van der Leij, docent bij SVO, was betrokken bij de training van het Nederlandse team dat maar liefst zes van de achttien prijzen won. ‘Ik ben trots op het resultaat én op de ontwikkeling die de finalisten doormaakten.’

Voorafgaand aan de internationale wedstrijd volgden Johan en Kristian – de twee Nederlandse finalisten – een trainingsprogramma van vijftien dagen, georganiseerd door SVO en de KNS. Van der Leij: “We trainen hen op de verschillende aspecten die tijdens de competitie aan bod komen: uitbenen, worstmakerij en de creatieve onderdelen.”

Dat je door zo’n wedstrijd echt anders naar het slagersvak gaat kijken vind ik mooi

Verrassing!
Een van de wedstrijdonderdelen is het maken van een product met ingrediënten uit een verrassingspakket. “Ook dat oefenen we. De eerste keer zag ik Johan en Kristian denken: ‘een prei, een pompoen, een paar wortels, wat spek, wat moet ik ermee’. Gaandeweg raken ze er bedreven in, kijken ze anders naar producten, letten meer op details en denken na over de gedachtegang erachter. Dat je door zo’n wedstrijd echt anders naar het slagersvak gaat kijken vind ik mooi. Toeschouwers raken geïnspireerd door wat de finalisten presteren. Ik zie slagers dan verwonderd kijken naar wat je bijvoorbeeld allemaal met groenten kunt maken. Maar ook mensen van buiten het vak moeten weten dat een slager meer doet dan lapjes vlees snijden. En daar kan zo’n competitie aan bijdragen.”