E-nummers: niet allemaal schadelijk, wel opletten

13 september 2016 Versspeciaalzaak

De klant wil steeds meer weten over voeding. Wat zit er precies in producten, waar komen ze vandaan, bevatten ze allergenen of e-nummers? Als groentespecialist is het belangrijk om op die trend in te spelen, zeker voor de specialisten die ook verse maaltijden bereiden.

E-nummers worden toegevoegd aan producten om de houdbaarheid, kleur of smaak te verbeteren. Het zijn stoffen die Europees zijn goedgekeurd en in kleine hoeveelheden niet schadelijk zijn. Willem Tilborghs, trainer/docent bij SVO vakopleiding food: “De hoeveelheden per product zijn in principe niet schadelijk. Maar als je meerdere producten eet waar bijvoorbeeld E621, MSG, in zit, dan wordt het een ander verhaal. E-nummers zijn niet per definitie ongezond en veel producten bevatten van nature e-nummers. Het gaat vooral om toegevoegde e-nummers, die kun je beter niet teveel binnenkrijgen.”

Inspelen op de trend
Als groentespecialist kun je inspelen op de trend van gezond en e-nummerarm eten. Promoot producten die gezond en vers bereid zijn en kijk bij het bereiden van maaltijden waar je het toevoegen van e-nummers kunt voorkomen. Willem: “Maak bijvoorbeeld saladedressings zelf en kook met olie die de gezonde vetten Omega 3 en 6 bevat. Of kies voor kokosvet. Door gezonde keuzes te maken kun je je onderscheiden als AGF-specialist.” Groentespecialisten die meer willen weten over gezond en verantwoord eten, e-nummers, allergenen en voedingswaarden, kunnen bij SVO de training Voedingsadviseur AGF volgen. Voor meer informatie: https://www.svo.nl/agf.