Expertisecentrum voor het Slagersambacht borgt vakmanschap

1 juni 2017 Versspeciaalzaak

Begin april richtten SVO vakopleiding food, het Worstmakersgilde en Koninklijke Nederlandse Slagers officieel het Expertisecentrum voor het Slagersambacht op. Dit centrum zet zich in om de kennis en kunde van vakmensen in de slagersbranche te behouden, onder andere door trainingen, vakwedstrijden en regio-avonden te organiseren. De nieuwe training Worstmaker is in april gestart.

Het Expertisecentrum voor het Slagersambacht ontwikkelde een pakket producten en diensten, dat in 2017 vooral is gericht op de traiteur en de worstmakende slager. Zo is een training voor Worstmakers ontwikkeld. “In de mbo-slagersopleidingen van SVO komt worstmaken aan bod en het Worstmakersgilde heeft een training tot meester-Worstmaker”, vertelt Ron Kinkelaar, beleidsmedewerker bij SVO-Lobex. “De opleidingen voor leerlingen en meesters waren zo geborgd, maar voor de niveaus daartussen was er nog niets. Daarom hebben wij een nieuwe training Worstmaker ontwikkeld, die in april startte. Dat is de rol van SVO binnen het Expertisecentrum: wij ontwikkelen als onafhankelijke kennispartner de trainingen die nodig zijn om de kennis en vaardigheden van slagers te verbeteren.”

Producten en diensten
Het pakket producten en diensten wordt uitgebreid met verschillende activiteiten. Onder andere de producten van het Worstmakersgilde worden aangeboden vanuit het Expertisecentrum, waaronder de trainingen en de vakwedstrijden van het gilde. Daarnaast gaat het Expertisecentrum een helpdesk inrichten waar vakmensen vragen kunnen stellen, er komt een nieuwsbrief en in het voor- en najaar vinden regio-avonden met workshops en lezingen plaats, voor slager-ondernemers die hun vakbekwaamheid willen onderhouden.