Heldere communicatie zorgt voor rust en goede sfeer op werkvloer

31 mei 2016 Versspeciaalzaak

Heldere communicatie is van groot belang in een slagerij. Het zorgt ervoor dat medewerkers weten wat er van hen verwacht wordt, dat het werk soepel verloopt en dat de onderlinge sfeer goed blijft. Om hun communicatie- en leiderschapstechnieken te verbeteren, volgt een aantal leidinggevenden en ondernemers nu de training Communicatie en leidinggeven van SVO vakopleiding food.

Judith Vreeburg van Slagerij Vreeburg in Voorburg is één van de deelnemers van de training Communicatie en leidinggeven. “Ik stuur onze zaterdagmedewerkers aan en ik hoorde wel eens dat collega’s me te direct vinden”, vertelt Judith. “Ik wil natuurlijk niemand kwetsen, maar ik wil wel graag duidelijk zijn. Daarnaast wil ik graag dat oudere collega’s ook dingen van mij aannemen. Tijdens de training leer ik om opmerkingen en aanwijzingen op een andere manier te brengen. Bijvoorbeeld door niet te zeggen ‘dat doe je niet goed’, maar te vragen waarom iemand iets op een bepaalde manier heeft aangepakt. Dan komt het gesprek op gang, je maakt je punt en kunt daarna zonder problemen weer samen verder. Je voorkomt discussies en een vervelend gevoel en dat is goed voor de werksfeer.”

Delegeren is lastig

Willemijn Buijn is trainer/docent bij SVO. Zij merkt dat veel ondernemers tegen dezelfde knelpunten aanlopen. “Ondernemers vinden delegeren lastig, want ze vinden dat ze het zelf het beste kunnen”, zegt Willemijn. “Want als ze eens delegeren, pakken hun medewerkers het niet zo op als zij willen. Logisch, want doordat hun aanpak voor hen zo vanzelfsprekend is, vergeten ze een specifieke uitleg te geven. Helder communiceren voorkomt problemen. Uiteindelijk zorgt goede communicatie voor meer rust in de winkel en voor meer ruimte voor ondernemerschap.” Voor meer informatie: www.svo.nl/vlees.