'Ik wens u veel personeel'

20 november 2015 Supermarkt Versspeciaalzaak

COLUMN – Het hebben van personeel brengt het nodige gedoe met zich mee, hoor ik vaak in gesprekken met ondernemers. Zorgen over het functioneren en verzuim van een nieuwe kracht houdt ze bezig. En heb je eenmaal een goede medewerker dan is hij al snel weer verdwenen. Om nog maar niet te spreken over de verplichtingen tegenover nieuwe personeelsleden als deze eenmaal in dienst zijn. Of sterker nog, als er niet goed gewerkt wordt en je het contract moet ontbinden.

Mijn  gedachten gaan dan automatisch naar een oud Joods gezegde: “Ik wens u veel personeel.” Dit was beslist geen positief bedoelde wens. De gedachte was dat personeel vooral veel ellende met zich meebracht. Kortom, de lasten wegen zwaarder dan de lusten.

Ik wens u een fijne nachtrust toe. Slaap lekker!

Maar is dit zo? Is het écht waar dat het hebben van medewerkers automatisch betekent dat je slapeloze nachten hebt en iedere dag met ‘lood in de schoenen’ diezelfde medewerkers een goedemorgen wenst? Het antwoord is wellicht nog simpeler dan de vraag stellen. Lees hiervoor het benchmarkonderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2013 – 2014’ uitgevoerd door Berenschot en HR Strategie. Organisaties met een hoger opleidingsbudget per medewerker worden gekenmerkt door minder uitstroom en verzuim, aldus het onderzoek. Ongeacht sector en gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand.

Vroeger op school leerden we al een economische wijsheid: ‘De kosten gaan voor de baten’. Met personeel is het niet anders dan met investeringen in vaste activa. Personeelsbeleid waarbij aandacht is voor ontwikkeling, betekent een sterkere binding tussen bedrijf en medewerker. De medewerker voelt zich verantwoordelijker en zal zijn werkzaamheden pro-actiever en met meer kennis uitvoeren, waardoor uiteindelijk het resultaat van de onderneming op positieve wijze wordt beïnvloed.

Wanneer u als ondernemer te weinig investeert in uw medewerkers, dan kan ik mij voorstellen dat u slapeloze nachten hebt. Indien u wel voldoende investeert in uw belangrijkste kapitaal, dan wens ik u een fijne nachtrust toe. Slaap lekker!

 

Jan Traanman
unitmanager Retail & Ambacht bij SVO vakopleiding food

 

Deze column is geplaatst in de Levensmiddelenkrant van 10 november 2015.