In gesprek met een alumna: Lydie

Elk jaar studeren er vele studenten af bij SVO vakopleiding food. We vinden het als SVO leuk om op de hoogte te blijven wat onze alumni gaan doen na hun opleiding. We gingen langs bij Lydie van den Heuvel die van een slagerij naar Kippie vertrok en toen toch weer ging werken bij haar oude werkgever.

 

Wie, wat, waar en wanneer?

Ik ben Lydie van den Heuvel en ben in 2018 de BOL-opleiding Allround Food Expert gestart op de locatie in Best. Deze opleiding heb ik in de zomer van 2019 afgerond.

 

Waarom koos je voor een opleiding bij SVO vakopleiding food?

Eigenlijk was het heel toevallig. Ik heb eerst havo gedaan en daarna heb ik hbo geprobeerd, maar dat was erg moeilijk en ik kon daar niet echt vinden wat ik nou eigenlijk wilde gaan doen. Ik werkte destijds bij de slagerij en zij raadden mij SVO aan en hadden mij verwezen naar de website. Ik zag toen direct dat ze een open dag hadden. Dit was een speciale open dag voor de Allround Food Expert opleiding. Ik wist niet heel goed wat ik kon verwachten, maar het sprak me wel aan dat je zoveel verschillende dingen kon leren van verschillende vakgebieden binnen de versbranche. Daarnaast sprak de combinatie van praktijk en theorie mij ook heel erg aan.

 

Wat ben je na deze opleiding gaan doen?

Ik werkte bij Kippie. Het laatste jaar van mijn studie werkte ik daar al op vrijdag en op zaterdag. Bij Kippie heb ik ook 10 weken stage gelopen voor leidinggevende niveau 4. Na mijn studie heb ik daar nog twee jaar gewerkt, full time.

Wat waren jouw werkzaamheden?

Ik had dagelijkse taken zoals broodjes maken, kip grillen, schoonmaken, klanten helpen. Dit zijn echt de dagtaken die je met iedereen doet. Daarnaast mocht ik mensen inwerken, iedereen aansturen en leidinggeven samen met de dochter van de eigenaar.

Als het personeel ergens mee zat, kwamen ze bij mij terecht als tussenpersoon. Soms was het voor collega’s te eng om direct zelf de baas aan te spreken. Je bent er dus ook om persooneelszaken op te lossen. Ook doe je bestellingen voor de vracht, inkoop dus. Dit nam ik ooit over van de baas, dus daarin kon ik ze echt ondersteunene als het nodig was. Ook moet je de kassa’s kunnen opmaken, tellen en bedienen. Ik vond het grillen altijd superleuk, dan kan je lekker je eigen ding doen.

 

 

Hoe kijk je terug op deze baan?

Ik vond het een hele tijd superleuk. Maar op een gegeven moment merkte ik dat deze baan gewoon wat eentonig was. Ik zag mezelf dit geen 10 jaar doen, omdat de uitdaging een beetje weg was. Ik kon hier niet verder groeien, dus wat ik daar deed was het hoogsthaalbare. Of ik zou een eigen franchise moeten beginnen, maar ik wil niet voor mezelf werken.

 

Wat ben je daarna gaan doen?

Ik werk sinds december weer bij de slagerij waar ik vroeger werkte. Ik vind dit vooral leuk, omdat er in het weekend ook jongere mensen werken, zij komen dan met hun vragen naar mij. Dat gaat heel natuurlijk. Ik heb ook het gevoel dat mijn baas wel door heeft dat er meer in zit. Dus wie weet.

Het voordeel van deze baan is dat er heel veel afwisseling is. Je staat niet alleen maar in de winkel of juist achter. Je hebt veel meer afwisselend werk. Je kan dingen voor de toonbank maken, meehelpen in de worstmakerij, gehakt maken, in het barbecueseizoen kunnen we weer barbecueën op locatie. Genoeg te doen dus.

 

Hoe omschrijf je de zoektocht naar jouw eerste baan?

In het tweede leerjaar had ik twee stages van vijf weken. De eerste stage liep ik bij Kippie en daar waren zij heel erg tevreden. Zij vroegen of ik daar ook wilde komen werken. Dat heb ik toen gedaan, iedere vrijdag en zaterdag. In de tussentijd liep de opleiding natuurlijk gewoon door. Door de stage heb ik daar dus eigenlijk ook werk gekregen. Dit ging allemaal heel soepel en het voelde heel natuurlijk. Ik voelde me daar erg op mijn plek en het was daar heel gezellig. Ik hoefde daar dus ook niet weg, maar de uitdaging ontbrak wel een beetje. Toen ik stopte ben ik ook niet bang geweest dat ik niks zou vinden. In de versbranche, waar je ook wil gaan werken, bij de kaasboer, bij een visboer of een slagerij, ze zoeken overal mensen. Tijdens de BOL-opleiding heb ik ook het een en ander over vis geleerd, dus bij een viswinkel zou ik ook terecht kunnen. Er moet dan natuurlijk wel het een en ander geleerd worden, maar dat is geen probleem. Ik ben nooit bang geweest dat ik zonder werk kwam te zitten.

 

Heb je nog contact met oud-klasgenoten?

Heel af en toe. Via Snapchat krijg ik soms herinneringen met foto’s. Dan kijken we daar op terug en hebben we een kort gesprekje.

 

Wat vond je prettig aan een opleiding bij SVO?

Het was toen heel kleinschalig. Als je moeite had met een onderdeel van de theorie of praktijk dan namen ze echt de tijd. Dan werd er dus echt voor jou persoonlijk hulp aangeboden. Ik weet niet hoe dat nu in Eindhoven is. De leraren en de studenten gingen altijd goed met elkaar om. Het was altijd heel gezellig, maar de grens werd ook gewoon duidelijk aangegeven.

 

Wat heb je in je opleiding gemist wat je wel nodig had in de praktijk?

Dat is een hele goede vraag. Ik zou het eigenlijk zo niet weten. Ik heb achteraf, althans tot nu toe, nog niet zoiets gehad van hadden ze mij dit maar geleerd.

 

Welke docent is je bij gebleven? Waarom?

Willem Tilborghs en Willem Triki en Joika. Zij waren alle drie heel leuk, heel lief. Hele fijne mensen.

 

Welk advies zou je huidige studenten willen geven?

Als je twijfelt over wat je precies in de branche wil gaan doen, dan zou ik echt voor de Allround Food Expert opleiding kiezen. Stel, je maakt de eerste twee jaren af, dan zou je daarna al kunnen stoppen. Als je daarvoor kiest heb je je niveau drie diploma en dan kan je doorstromen naar alle niveau vier opleidingen. Na je niveau vier kan je ook op het hbo terecht. Je leert er gewoon zo veel van. Dat ik deze opleiding heb gedaan is ook ideaal voor thuis als ik in de keuken sta. Je bent zoveel in de praktijk bezig en je krijgt zoveel tips dat het een hele handige opleiding is voor de rest van je leven. Je weet precies waar je op moet letten en hoe je dingen moet bereiden.

 

Bedankt voor het interview Lydie.