“Investeer in talent: opleidingen binden medewerkers voedingsindustrie”

9 april 2021 Voedingsindustrie

De AGF-voedingsindustrie heeft altijd behoefte aan goede medewerkers. Bedrijven zoeken dan ook manieren om talentvolle medewerkers aan zich te binden. Kobus Personeel & Organisatie vond daarvoor het ideale instrument: opleiden. SVO vakopleiding food, Kobus en industriebedrijven ontwikkelden een compleet opleidingshuis voor medewerkers, met mbo-opleidingen op niveau 1 tot en met 4. “Medewerkers zijn heel enthousiast én dankbaar.”

Kobus is een bemiddelingsbureau in personeel, gespecialiseerd in de AGF-voedingsindustrie. Het overgrote deel van de medewerkers werkt in de productie en logistiek en de aandacht van Kobus ligt dan ook vooral bij planning en poulebeheer. “Wij zijn geen bureau dat gaat voor de korte termijn”, vertelt Peggy Demelinne, manager interne organisatie bij Kobus. “We willen bedrijven en medewerkers voor lange tijd ondersteunen en ontzorgen. Dat betekent ook dat we investeren in de mensen die al langer via ons werken. Ons doel is om de goede medewerkers aan ons te binden en hen de kans te geven om zich te ontwikkelen. Dit vergroot uiteindelijk de kans dat ze een contract krijgen aangeboden van één van onze klanten. Opleiden draagt daaraan bij.”

Opleidingen op maat
Kobus en SVO werken al sinds 2013 samen. Toen zetten ze voor de eerste keer een bbl-opleidingstraject op, waarbij medewerkers hun werk en een mbo-opleiding combineren. “SVO maakte een traject op maat en dat beviel ons heel goed”, zegt Peggy. “Het sterke punt van SVO is de flexibiliteit. De opleidingen vinden plaats bij ons op locatie en de lestijden worden aangepast aan de diensten van medewerkers. De startdata zijn flexibel en we kiezen voor verkorte trajecten. Extra pittig, maar beter te overzien voor medewerkers. Dat maakt het laagdrempelig om een opleiding te gaan volgen. Het eerste traject was meteen een groot succes: de deelnemers zijn allemaal in dienst gekomen bij onze klanten.”

Compleet opleidingshuis
Inmiddels heeft SVO een compleet opleidingshuis opgezet voor Kobus. Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO: “We bieden mbo-opleidingen op alle niveaus: van de entreeopleiding tot en met mbo 4. Op niveau 2 hebben we Logistiek medewerker en Operator, op niveau 3 Vakbekwaam medewerker logistiek en Teamleader logistiek en op niveau 4 Productieleider. In totaal zijn er tachtig studenten via ons aan het leren. Deze opzet is succesvol, mede dankzij de goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Samen met Kobus en hun klanten, de industriële AGF-bedrijven, bekijken we welke kennis en vaardigheden medewerkers nodig hebben. Daar passen we de opleidingen op aan.”

Dashboard voor HR
SVO lanceerde ook een dashboard, waarop HR-medewerkers kunnen volgen hoe deelnemers ervoor staan. “Dat dashboard maakten we in overleg met de bedrijven, zodat het de informatie weergeeft waar zij behoefte aan hebben”, zegt Rinus. “Zo willen we bedrijven zoveel mogelijk ontzorgen, wat past bij de visie van Kobus.”

Binden van medewerkers
Kobus kiest bewust voor het opleiden van medewerkers die al een tijdje in dienst zijn. “Bedrijven investeren veel in het werven van nieuw gekwalificeerd personeel.”, zegt Peggy. “Maar wij zien dat er ook veel verloop is. Wij leiden daarom van onderaf op. Deze medewerkers hebben zich al bewezen als het gaat om normen en waarden en hebben het naar hun zin bij het bedrijf waar ze voor werken. Voor bedrijven is het ook belangrijk om te investeren in bestaand talent via opleidingen. Medewerkers in de voedingsindustrie hebben veel mogelijkheden wat betreft banen en denken soms dat het gras bij de buren groener is. Opleidingen zijn een goede manier om hen aan het bedrijf te binden. Mensen zijn echt met veel enthousiasme aan het leren en ze zijn dankbaar voor de kans die ze krijgen.”

Ambassadeurs
Kobus ziet dat medewerkers dankzij hun opleiding en de prestaties op de werkvloer een grote kans maken om door te groeien. Peggy: “Deze maand starten we met onze eerste mbo 4-opleiding. Meerdere deelnemers begonnen ooit via Kobus met een entreeopleiding van SVO. Deze medewerkers, inmiddels in vaste dienst, sluiten nu weer aan bij onze mbo 4-groep. Want onze klanten kunnen hun vaste medewerkers ook laten deelnemen aan onze opleidingen.” Rinus: “Het is mooi om te zien met hoeveel passie deze medewerkers aan het leren zijn. Het zijn echte ambassadeurs voor de foodsector. Opleiden biedt alle kansen om hen ook in de toekomst voor de branche te behouden.”