Nederland 2e bij International Young Butchers’ Competition 2016

7 mei 2016 Algemeen Versspeciaalzaak

Het Nederlandse team heeft weer fantastisch gepresteerd tijdens de International Young Butchers’ Competition 2016. Dit is bij de feestelijke prijsuitreiking op 7 mei tijdens de IFFA in Frankfurt bekend gemaakt. Maarten Wolters won maar liefst vier bekers en ook Wiebe Mulder kreeg een beker voor zijn eerste plaats. Als team eindigde Nederland, net als vorig jaar, op de tweede plaats. Het Zwitserse team is de winnaar geworden bij deze internationale vakwedstrijd voor slagers onder de 25 jaar.

Maarten Wolters wint individueel klassement, Nederlands team wint vijf bekers bij de zes onderdelen

Ad Bergwerff, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak vol trots over de resultaten van het Nederlands team. “Wat een geweldige prestatie. Al deze jonge vakmensen uit diverse Europese landen hebben onbetwist enorm vakmanschap getoond waarmee zij zich absoluut onderscheiden. De toewijding en het enthousiasme waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigen zonder uitzondering van de passie voor het slagersvak. Het behalen van deze tweede plaats is geweldig. Alle eer is aan jullie voor de prestaties op deze wedstrijd.”

“En ik kan u verzekeren: met het enthousiasme, de inzet en vaak zelfs het fanatisme dat de deelnemers hebben laten zien is de kwaliteit uitmuntend. Vakmanschap heeft hoogtij gevierd tijdens de IYBC. Ons Nederlands team heeft hard gewerkt en dat is beloond met een flink aantal podiumplaatsen op de diverse onderdelen en een mooie tweede plaats,” aldus Ron Kinkelaar van SVO vakopleiding food, chef d’equipe.

International Young Butchers’ Competition 2016
Op 6 en 7 mei vond de International Young Butchers’ Competition 2016 plaats op de beursvloer van de IFFA in Frankfurt. De IYBC is de internationale vakwedstrijd voor jonge slagers onder de 25 jaar. Aan deze wedstrijd hebben de landenteams meegedaan van Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. De wedstrijd bestond uit zes wedstrijdonderdelen.

De Nederlandse deelnemers hebben op de volgende wedstrijdonderdelen hoog gescoord:

  • Maarten Wolters wordt derde: Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Tweede plaats voor Maarten bij het onderdeel: Verrassingsopdracht
  • Eerste plaats voor Maarten bij het onderdeel: Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Eerste plaats Wiebe Mulder voor: Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Maarten behaalt tweede plaats bij het onderdeel: Bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees

Elk jaar wordt deze vakwedstrijd georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). De KNS is voor Nederland lid van de IBC. De KNS heeft de voorbereiding van deze wedstrijd in samenwerking met SVO  verzorgd waarbij SVO verantwoordelijk was voor het  trainingsprogramma van de deelnemers. De financiering is gedaan door Sovvb en sponsors Supergarant, Verstegen Spices & Sauces en Interkring Vers.

Het Nederlandse team
Het Nederlandse team bestaat uit Wiebe Mulder en Maarten Wolters. Wiebe werkt bij slagerij de Pruis in Westerbork. Maarten is werkzaam bij Keurslagerij Boenders  in Eibergen. Wiebe en Maarten volgen de opleiding Slager-worstmaker. Reserve-kandidaat Dennis de Geijter, die volgend jaar zeker is van deelname aan de IYBC, werkt bij Slagerij Vugts in Diessen en volgt de opleiding Winkelslager.