Nederlands team International Young Butchers’ Competition 2017 bekend

19 september 2016 Algemeen Versspeciaalzaak

Vandaag is tijdens het Nederlands Kampioenschap bekend geworden dat Dennis de Geijter en Wiebe Merkus volgend jaar strijden om de Europese titel tijdens de International Young Butchers’ Competition 2017. De International Young Butchers’ Competition vindt plaats op 8 en 9 mei in Imst, Oostenrijk.

Tijdens het Nederlands Kampioenschap dat werd gehouden op SVO-locatie Houten streden negen jonge slagers om de eer. De wedstrijd bestond uit vier opdrachten:  afzwoerden/uitbenen/verdelen en onderverdelen van een winkelham, verdelen en afvliezen van een technisch deel van de runderstomp, maken en presenteren van grill en barbecuespecialiteiten en een verrassingsopdracht. Na een spannende wedstrijd is Wiebe Merkus Nederlands kampioen geworden en vormt samen met Dennis de Geijter, reserve-kandidaat 2016, het Nederlands team. Wessel Starink werd tweede en is daarmee reserve-kandidaat en zeker van deelname in 2018.

Vorig jaar behaalde het Nederlands team, bestaande uit Maarten Wolters en Wiebe Mulder, de tweede plaats in het landenklassement achter winnaar Zwitserland. Maarten Wolters werd bovendien eerste in het individuele klassement. De afgelopen jaren is het Nederlandse team steeds enorm succesvol. Ook in 2015 behaalde het Nederlands team, bestaande uit Kristian Grooten en Johan Augustinus, de tweede plaats. In 2014 wonnen Joey Baan en Nathan Burggraaf de Europese titel, voor de vierde keer op rij. In de jaren daarvoor wonnen Jeroen Kroon en Tommy Kuijten (2013), Marco van der Hout en Juan Lopez (2012), Leendert van Leeuwen en Sjouke Bouma (2011).

Het Nederlandse team 2017
Het Nederlandse team bestaat dus uit Dennis de Geijter en Wiebe Merkus. Dennis werkt bij slagerij Vugts in Diessen, Wieke Merkus bij slagerij Otte Boersma te Eastermar. Dennis volgt de opleiding Winkelslager in Best en Wiebe de opleiding Slager in Groningen.

Voorbereiding
In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers bereidt SVO vakopleiding food de Nederlandse deelnemers goed voor op de komend wedstrijd. Het team volgt tot mei 2017 een intensief trainingsprogramma om zich optimaal voor te bereiden waarbij vakdeskundigen worden ingezet voor instructie en oefening. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

International Young Butchers’ Competition 2017
Dit jaar wordt de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gehouden in Oostenrijk waar diverse landenteams strijden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC).

De wedstrijd bevat de volgende wedstrijdonderdelen:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderstomp
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine
  • Vervaardigen van een gevuld braadstuk of gevulde rollade
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees