Onderzoek naar toekomst opleiden en werken in food

18 februari 2020 Algemeen

SVO vakopleiding food leidt de vakmensen op die de foodsector nodig heeft. Om te zorgen dat opleidingen naadloos aan blijven sluiten bij de vraag van foodbedrijven, vroeg SVO The Food Research Company om onderzoek te doen naar de toekomst. Welke ontwikkelingen spelen er in de wereld van food? Welke vaardigheden hebben medewerkers in de toekomst nodig? Wat betekent dat voor de opleidingen van SVO? De personeelstekorten in de sector blijken de grootste bedreiging voor de branche, maar er liggen ook veel kansen. Opleidingen spelen daar een grote rol in. 

The Food Research Company sprak met een groot aantal foodbedrijven en medewerkers van SVO. De ontwikkelingen in consumentengedrag en de wereld van food werden in kaart gebracht, net als de kansen en bedreigingen voor de sector. Inga Blokker, directeur van The Food Research Company: “We zien nu dat tijdsdruk, drukte en op het laatste moment willen beslissen voor consumenten heel belangrijk zijn. Ze doen minder vaak weekboodschappen, maar kiezen op de dag zelf wat ze willen eten. Mensen zijn minder op zoek naar een product en veel meer naar een oplossing die gemak en tijdswinst biedt.”

Veel kansen voor de sector food
The Food Research Company bracht een groot aantal kansen voor de foodsector in kaart, waaronder:

  • Millenials eten veel vaker buiten de deur dan de generaties voor hen.
  • Consumenten kiezen steeds vaker voor gemak: tijdswinst én minder stress. Online oplossingen van supermarkten (boodschappen online bestellen) en horecabedrijven (maaltijden thuis laten bezorgen) spelen daar slim op in.
  • De grenzen tussen horeca en retail vervagen. Denk aan de verse maaltijden bij de slager, maaltijdpakketten met verse producten bij de supermarkt en een broodjeszaak bij de visspeciaalzaak. Dit biedt foodbedrijven de mogelijkheid om hun dienstverlening uit te breiden.
  • Consumenten zijn op zoek naar een oplossing voor een probleem en minder specifiek naar een product.
  • Consumenten willen dat boodschappen doen een beleving wordt. Dat biedt kansen voor het organiseren van workshops en demonstraties en het opzetten van vernieuwende concepten.

Personeelstekort is grootste bedreiging
De grootste bedreiging in de sector is de enorme personeelskrapte. “Er zijn veel goed opgeleide vakmensen nodig”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager bij SVO. “Hoe kunnen we zorgen dat jongeren geïnteresseerd raken in een baan in de foodsector? Hoe kunnen we ze binden? Als het gaat om het binden van medewerkers, zijn opleidingen heel belangrijk. Jongeren willen zich kunnen blijven ontwikkelen. Bedrijven moeten daar op inspelen en SVO kan daarbij helpen.”

Ontwikkelen van opleidingen
Door de veranderende markt krijgen bedrijven steeds meer behoefte aan breed opgeleide mensen, die flexibeler en creatiever zijn en die producten kunnen vertalen naar oplossingen. Rinus de Rijder: “Dat heeft gevolgen voor onze opleidingen. Mogelijk moeten we onze opleidingen breder gaan insteken, aangevuld met specialistische trainingen. Want ook daar is nog steeds veel behoefte aan. We gaan nu in nauw overleg met bedrijven en brancheorganisaties aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek. Samen gaan we kijken hoe onze opleidingen eruit moeten gaan zien. Zo blijven we ook in de toekomst de medewerkers opleiden die de branche nodig heeft.”