Als traiteur bij een foodbedrijf weet je precies hoe je de lekkerste en meest verrassende traiteurgerechten maakt. Je hebt een groot aantal verschillende bereidingstechnieken onder de knie en kent de snijtechnieken. Je maakt niet alleen producten, je weet ook precies hoe je ze aantrekkelijk presenteert én promoot. Welke wensen een klant ook heeft, jij stelt zonder moeite een compleet traiteuraanbod samen. Je weet veel over verschillende producten, of het nu om vis, vlees, kaas of desserts gaat. Niet voor niets komen klanten graag bij je terug, voor creatieve gerechten en het beste advies.
Na je opleiding ontvang je het diploma traiteur vers (crebonummer 25702).
Wil je meer weten over de kwaliteit en kansen van deze opleiding? Bekijk dan de cijfers op Studie in Cijfers.
Bereidingstechnieken
Op verschillende manieren gerechten leren bereiden. Snijtechnieken voor diverse producten leren. Samenstellen van compleet traiteuraanbod.
Voedings- en productkennis
Uitgebreide kennis van productgroepen opdoen. Productkwaliteit beoordelen. Kennis van voedingsstoffen en gezonde voeding.
Communicatie en marketing
Verkoop- en adviesgesprekken voeren. Zorgen voor aantrekkelijke presentatie in de zaak. Social mediastrategie bepalen en uitvoeren.
Logistiek
Producten ontvangen en kwaliteit en opslag bewaken. Voorraadbeheer en productieproces plannen en monitoren.
Aansturen
Medewerkers aansturen en begeleiden en een taakverdeling en werkplanning opstellen.
Financieel
Rendement berekenen van maaltijden en traiteurproducten.
Als je de opleiding Traiteur hebt afgerond.
Handen uit de mouwen
Bij ons geen hele dagen theorie. Je gaat één dag in de week naar school en de rest van je tijd werk je bij je leerbedrijf. Dit heet leren volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
Ervaringen uitwisselen
Op school krijg je theorielessen en werk je aan praktijkgerichte opdrachten. Zelfstandig en ook in groepjes. Zo wissel je ervaringen uit met andere studenten en leer je veel van elkaar.
Leer het van de vakexpert
Onze docenten zijn vakmensen die zelf uit de praktijk komen. Ze hebben volop ervaring en zijn experts op hun vakgebied. Ze begeleiden je intensief en bieden je veel persoonlijke aandacht, zodat je je kunt ontwikkelen tot vakspecialist.
Mbo-niveau 3
BBL
Deze opleiding duurt 2 jaar. Heb je voldoende werkervaring of de juiste vooropleiding, dan kun je de opleiding mogelijk eerder afronden. Stem je persoonlijke situatie af met een mbo-adviseur van SVO.
Bij voldoende aanmeldingen start de opleiding in de week van 28 augustus 2023. De introductiedag is op de eerste lesdag.
Je kunt deze opleiding bij voldoende aanmeldingen ook starten in januari 2024. De precieze start van de opleiding word je na inschrijving bekend gemaakt.
Om met de opleiding Traiteur te kunnen starten, heb je een afgeronde vmbo- (kader, theoretisch of gemengde leerweg), vbo- of lbo-opleiding nodig, of een mbo-diploma niveau 2 of een overgangsbewijs naar 4 havo.
Na je aanmelding nemen we contact met je op voor een intakegesprek. Het kan dat we je vragen om daarna een intaketest taal of rekenen te doen. Zo kunnen we je niveau bepalen, een studieadvies geven en zorgen voor de beste begeleiding tijdens je opleiding. Kijk hier voor meer informatie over aanname en intake.
* Wijzigingen voorbehouden
** Per opleiding
Laptop
Om de opleiding te volgen, adviseren we je om een laptop te gebruiken. De minimale specificaties vind je in het document ‘Voorwaarden laptop’ op de studentenpagina.
Subsidies
Voor werkgevers die een BBL-student begeleiden, is er subsidie mogelijk.
Kijk hier voor meer informatie over subsidie.
Na het afronden van de opleiding Traiteur kun je doorstromen naar een mbo-opleiding Bedrijfsleider vers en Foodservice manager op mbo 4-niveau.
Eindhoven
SVO vakopleiding food Hooghuisstraat 22-24 5611 GT EINDHOVEN telefoon 030 275 81 81
Heerhugowaard
SVO vakopleiding food W.M. Dudokweg 78 1703 DC Heerhugowaard telefoon 030 275 81 81
Houten
SVO vakopleiding food Sleepboot 2 3991 CN Houten telefoon 030 275 81 81
Rotterdam
SVO vakopleiding food Verlengde Nieuwstraat 177 3011 GX Rotterdam telefoon 030 275 81 81
Zwolle
SVO vakopleiding food Spui 2 8032 VS ZWOLLE telefoon 030 275 81 81
Is de opleiding Traiteur iets voor jou? Selecteer hieronder in welke plaats je de opleiding zou willen volgen. Je wordt naar een externe website geleid. Houd je DigiD bij de hand, die heb je nodig bij het aanmelden.