Zelfstandig werkend kok

Praktische informatie

  • Duur/tijd

    Twee jaar. Met werkervaring of de juiste vooropleiding kun je de opleiding in gemiddeld één jaar afronden.

  • Startmoment

    Starten kan bij voldoende aanmeldingen in de week van 21 januari en in augustus 2019. Neem voor meer informatie over startmomenten contact op met één van onze opleidingsadviseurs: 030 275 81 81.

  • Vooropleiding

    Je hebt een afgeronde mbo-opleiding op niveau 2. Bij onvoldoende vooropleiding volgt een test voor toelating.

    Na aanmelding nemen we contact met je op voor een intakegesprek. Het is mogelijk dat je daarna nog een intaketest taal of rekenen doet. Deze test is om jouw niveau te bepalen, jou een studieadvies te geven en je beter te kunnen begeleiden tijdens jouw opleiding.

    Kijk voor meer informatie over aanname en intake onder de tab Studenten.

  • Niveau

    3
  • Type onderwijs

    BBL
  • Cursusgeld*

    € 582
    * indien 18 jaar of ouder
  • Materiaalkosten**

    € 436
    ** wijzigingen voorbehouden
Toon kostenoverzicht

Kosten 2018 - 2019

Schoolkosten* Prijs (€)

Wettelijk cursusgeld (geen btw)
(als op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder)

582**

Content- en licentiekosten Elektronische leeromgeving (bij doorstroom van niveau 2)
SVH online licentie Horecatalent
(voor 1 jaar. Na 1 jaar licentieverlenging per kwartaal à 45,-)
Starterspakket SVH
– Bereidingstechnieken 2 (theorieboek)
– Drankenkennis 1 (theorieboek)
– Zelfstandig werkend kok (werkboek)
– Warenkennis & bereidingstechnieken 3 (werkboek)
– Drankenkennis 1 (werkboek)

345**

Content- en licentiekosten Elektronische leeromgeving (bij directe instroom op niveau 3)
SVH online licentie Horecatalent
(voor 1 jaar. Na 1 jaar licentieverlenging per kwartaal à 45,-)
Starterspakket SVH
– Werken als kok (theorie- en werkboek)
– Warenkennis 1 (theorieboek)
– Warenkennis 2 (theorieboek)
– Bereidingstechnieken 1 (theorieboek)
– Bereidingstechnieken 2 (theorieboek)
– Drankenkennis 1 (theorieboek)
– Zelfstandig werkend kok (werkboek)
– Warenkennis & bereidingstechnieken 1 (werkboek)
– Warenkennis & bereidingstechnieken 2 (werkboek)
– Warenkennis & bereidingstechnieken 3 (werkboek)
– Drankenkennis 1 (werkboek)

500**

GPS-licenties Nederlands en rekenen (incl. boeken)

72**

Handling- en verzendkosten

 

18,50

* Wijzigingen voorbehouden ** Per schooljaar

Laptop
Om de opleiding te volgen, adviseren we je om een laptop te gebruiken. De minimale specificaties vind je in de opleidingsgids via www.svo.nl/studenten.

Subsidies
Voor werkgevers die een BBL-student begeleiden, is er subsidie mogelijk.
Kijk voor meer informatie op www.svo.nl/subsidie.

Je bereidt gerechten waarbij je rekening houdt met specifieke (dieet)wensen van gasten. Je kunt deze  creatief en innovatief vertalen naar nieuwe gerechten. Bij de inkoop en het beheer van de keukenvoorraad denk je na over kostenbesparing. Je helpt continu met het verbeteren van de kwaliteit en efficiency van de keuken en het team. Verder help je andere medewerkers in het team bij hun werk en kun je het geheel goed plannen en organiseren.

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma zelfstandig werkend kok (crebonummer 25182).

Deze opleiding wordt ook aangeboden bij Culinair Centrum Beverwijk en de Horeca Academie.

Bekijk hier de leaflet van de opleiding.

 

 

'Ik wil zelf gasten het verhaal achter het product kunnen vertellen'
Rosah van Schendelen
Student zelfstandig werkend kok en deelnemer Masterchef 2014

Dit leer je

  • Bereiden

    ontwikkelen en aanpassen van gerechten aan de hand van (dieet)wensen van gasten

  • Voorraadbeheer

    verantwoordelijk voor de inkoop, controle, en beheer van keukenvoorraden

  • Leidinggeven

    instrueren en begeleiden van lerende en nieuwe medewerkers

  • Vernieuwen en verbeteren

    De dienstverlening van de keuken vernieuwen en verbeteren

  • Menu-engineering

    Inzicht in de gerechten die voor het rendement belangrijk zijn

Dit leer je

  • Bereiden

    ontwikkelen en aanpassen van gerechten aan de hand van (dieet)wensen van gasten

  • Voorraadbeheer

    verantwoordelijk voor de inkoop, controle, en beheer van keukenvoorraden

  • Leidinggeven

    instrueren en begeleiden van lerende en nieuwe medewerkers

  • Vernieuwen en verbeteren

    De dienstverlening van de keuken vernieuwen en verbeteren

  • Menu-engineering

    Inzicht in de gerechten die voor het rendement belangrijk zijn

Dit kun je er mee

Na je opleiding succesvol te hebben afgerond;

  • Je kunt gerechten aanpassen op basis van (dieet)wensen van gasten

  • Je kunt nieuwe gerechten ontwikkelen en deze vastleggen in een eigen receptensysteem

  • Je kunt kostenbewust handelen en zo bijdragen aan de financiële doelstelling van het bedrijf

  • Je kunt lerende medewerkers aansturen, begeleiden en feedback geven op hun functioneren

Zo ziet jouw opleiding er uit

  • Handen uit de mouwen

    Bij ons geen hele dagen theorie. Je gaat één dag in de week naar school en de rest van je tijd werk je bij je leerbedrijf. Dit heet leren volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

  • Leer het van de expert

    Onze docenten komen uit de praktijk en zijn experts op hun vakgebied.

  • Restaurant

    Eén keer per maand kook je voor gasten in ons restaurant.

  • Persoonlijk

    Wij vinden het belangrijk dat je de aandacht krijgt die je verdient. Je wordt dan ook intensief begeleid door onze docenten en je mentor.

  • Extra

    Er worden regelmatig gastlessen verzorgd over onder meer vlees, vis en worstmakerij.

  • Handen uit de mouwen

    Bij ons geen hele dagen theorie. Je gaat één dag in de week naar school en de rest van je tijd werk je bij je leerbedrijf. Dit heet leren volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

  • Leer het van de expert

    Onze docenten komen uit de praktijk en zijn experts op hun vakgebied.

  • Restaurant

    Eén keer per maand kook je voor gasten in ons restaurant.

  • Persoonlijk

    Wij vinden het belangrijk dat je de aandacht krijgt die je verdient. Je wordt dan ook intensief begeleid door onze docenten en je mentor.

  • Extra

    Er worden regelmatig gastlessen verzorgd over onder meer vlees, vis en worstmakerij.

(Oud)studenten aan het woord

  • Je doet het met elkaar
    Alex Jansen

    Ik ben kookgek, vakidioot en een overactieve liefhebber van mooie producten en gerechten. Na acht jaar een eigen cateringbedrijf te hebben gehad wilde ik verder. Ik ben weer naar ‘school’ gegaan. Natuurlijk zijn er soms dagen dat ik het even niet meer zie zitten, maar dan weet je dat de docenten en studenten je er weer door heen slepen. Dat is zo mooi aan deze opleiding. Je doet het met elkaar.

  • Inspirerende docenten
    Debbie Kreike

    Bij deze opleiding studeren koks van alle leeftijden met ieder hun eigen achtergrond. Er is een hoge mate van zelfstandigheid vereist, maar daar krijg je wel de vrijheid voor terug om er alles uit te halen wat jij wilt. Docenten staan dan ook altijd voor je klaar en inspireren je met hun vakkennis.

  • Kantoorbaan opgegeven
    Marga Zwarthoed

    In 2011 gaf ik mijn kantoorbaan op om mijn droom te volgen: het volgen van een koksopleiding voor volwassenen. Na een jaar had ik mijn diploma, maar wilde meer. Ik begon aan de opleiding Zelfstandig werkend kok en inmiddels gestart met Gespecialiseerd kok. Een pittige opleiding, maar de energie die je krijgt van de personen om je heen maakt het dubbel en dwars waard.

Hier kun je deze opleiding volgen

SVO Houten

Houten

SVO vakopleiding food

Sleepboot 2
3991 CN HOUTEN
030 275 81 81

Beverwijk

Culinair Centrum Beverwijk

Wijkermeerweg 70
1948 NX
030 275 81 81

Ik ben er uit

Heb je je keuze gemaakt en weet je welke opleiding jij wilt starten? Meld je dan direct aan!

Aanmelden
LEERBEDRIJVEN

“Ik ben de schakel tussen theorie en praktijk”

Wim Landwaart

Eigenaar Landwaart Culinair, Maartensdijk

Hoe word ik een leerbedrijf?