Schoolteams strijden om beste poké bowl op boerderij

9 juni 2022 Algemeen Zwolle

Dat gezond leven ook leuk kan zijn, ontdekken vmbo en praktijkonderwijs scholieren tijdens de Food Challenge in Noord Oost Nederland. Een gezonde duurzame poké bowl, bootcamp en boerderijeducatie vormen de basis!

Organisatie en lespakket

De challenge wordt georganiseerd door LekkerBoer en SVO vakopleiding food Zwolle in samenwerking met mbo’s Zone college en Terra MBO. Samen met partners als Jong Leren Eten Overijssel – Flevoland – Gelderland – Groningen, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen, Flynth, SportService Zwolle en andere gemeentelijke sportbedrijven. Het programma wordt ondersteund door de provincies Overijssel, Flevoland en Groningen. De deelnemende scholen zijn in april gestart met het bijbehorende lespakket en gastles van de mbo’s.

Foodcamp

De poké bowl maken de leerlingen tijdens een foodcamp op een boerderij in de buurt. Afgelopen weken waren er Foodcamps voor deelnemende scholen in Zwolle, Raalte, Steenwijk, Nieuwleusen, Emmeloord, Deventer en Winschoten. Leerlingen en leraren zijn enthousiast over het programma met daarin aandacht voor gezonde voeding, bewegen en duurzame voedselproductie, vormgegeven in de onderdelen: koken, bootcamp en oogsten. Voor elke leerling wat wils.

De ingrediënten voor de poké bowl komen zoveel mogelijk van de betreffende boerderij of van boerderijen uit de buurt. Duurzaamheid is belangrijk tijdens de challenge. Kies je voor vlees, vis of vega? Ga je voor rijst van ver weg of voor aardappelen en pasta van dichtbij? Vlogger en artiest Boer Wildebuit heeft er zelfs speciaal een nummer over geschreven en verwerkt in een vlog over duurzaamheid. Deze en andere video’s zijn te bekijken via het youtube kanaal van Food Challenge voor scholen.

Voor de bootcamp wordt er gebruik gemaakt van ‘boeren’ materialen en obstakels zoals strobalen, kruiwagens, trekkerbanden, zelfs een trekker met voorlader of heftruck met daaraan een touw waarin de leerlingen mochten klimmen. Een enkeling lukt het de top te halen. De bootcamp wordt begeleid door gemeentelijke sportbedrijven zoals SportService Zwolle en Sportbedrijf Deventer.

Beoordeling en finale

Drie teams met de beste poké bowl mogen naar de finale op 17 juni bij SVO vakopleiding food in Zwolle. De teams worden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van topchef Remco Jansen. Het team met de beste poké bowl wint en mag naar een voetbalwedstrijd van hun favoriete profclub, waaronder PEC Zwolle Vrouwen. Daarnaast trakteren ze hun school op de beste poké bowl van 2022. De finale wordt gefilmd en uitgezonden via het youtube kanaal van Food Challenge voor scholen.

Inschrijving 2023

Scholen in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Groningen die volgend schooljaar willen meedoen, kunnen zich vanaf nu melden via een inschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. De intentie is dat scholen kosteloos mee kunnen doen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.