SVO-docent Ronnie Poeste is kampioen droge worst maken

18 mei 2018 Versspeciaalzaak

Ronnie Poeste, trainer/docent Worstmakerij bij SVO vakopleiding food, probeert elk jaar mee te doen aan een vakwedstrijd. Het houdt hem scherp en de wedstrijden zijn een goede manier om vernieuwend te blijven. In maart werd Ronnie kampioen droge worst tijdens de Internationale Slagersvakwedstrijd van de Confrérie des Chevaliers in Roermond.

Ronnie geeft onder andere de training Worstmaker bij SVO en hij is ook in zijn vrije tijd veel bezig met het maken van worst en vleeswaren. “Om goed les te kunnen geven, is het belangrijk dat ik actief blijf in de praktijk”, zegt Ronnie. “Daarom doe ik graag mee aan vakwedstrijden. Het is leuk om mezelf uit te dagen en ingewikkelde worstproducten te bedenken. De wedstrijden zorgen er ook voor dat ik scherp blijf en zijn een mooie kans om mezelf te meten met collega’s.”

Kampioensworst: fuet met hazelnoot
Vorig jaar bedacht Ronnie voor het kerstpakket van SVO een speciale fuet, een gefermenteerde, gedroogde Catalaanse worst, met hazelnoten. “Op een fuet ligt een kenmerkende witte schimmellaag”, zegt Ronnie. “Het kostte me vier weken om de rijping en de schimmel precies zo te krijgen als ik ze hebben wilde. De reacties op de worsten in het kerstpakket waren lovend. Daarom besloot ik de fuet in te zenden voor de Internationale Slagersvakwedstrijd van de Confrérie des Chevaliers. Met succes: ik werd kampioen in de categorie gedroogde snijdbare worstsoorten. Ik ben heel blij met het resultaat.”