SVO zet videocoaching in voor ontwikkeling van docenten

20 januari 2021 Algemeen

Beelden zeggen meer dan woorden. Videocoaching is dan ook een ideaal instrument om docenten te helpen hun manier van lesgeven verder te verbeteren. SVO vakopleiding food is één van de eerste mbo-opleiders die videocoaching tot een vast onderdeel van de ontwikkeling van docenten heeft gemaakt. Twee SVO-docenten zijn bovendien bezig met een opleiding tot videocoach. “Docenten vinden de toegevoegde waarde van video groot.”

SVO is altijd bezig met het verbeteren van de onderwijskwaliteit. De ontwikkeling van trainers/docenten is hier een belangrijk onderdeel van. In september 2019 besloot SVO om aan de slag te gaan met videocoaching. Elke SVO-docent wordt twee keer per jaar tijdens een les gefilmd. De beelden worden vervolgens besproken binnen het docententeam. Athy Thijen, docent bedrijfsvoering bij SVO: “Spannend, want als docent krijg je feedback van je directe collega’s. Het is dan ook belangrijk dat docenten elkaar op een goede manier feedback leren geven. Zo wordt dat ook in ons dagelijks werk een vaste waarde.”

Non-verbale communicatie
Bij de invoering van videocoaching schakelde SVO de hulp van een ervaren videocoach in. Athy en haar collega Wilma Bok werden zo enthousiast, dat ze afgelopen september zelf startten met een opleiding tot videocoach. Zij verzorgen nu de videocoaching van alle docenten bij SVO. “In het begin is het wennen”, zegt Athy. “Ik moest de gedachte ‘maar ik ben toch niet beter dan mijn collega’s’ even van me afschudden. Het gaat niet om ‘beter’ of ‘slechter’. Het is mijn taak om objectief naar de beelden te kijken, niet te oordelen en een collega te adviseren. Ik kijk vooral welk effect bepaald gedrag op de student heeft. Wordt de student bijvoorbeeld rustiger, of gaat hij juist actief meedoen? Dat zit vaak in non-verbale communicatie: oogcontact, een handgebaar, intonatie. Daarnaast kan ik ook kijken naar het gebruik van werkvormen of het toelichten van leerdoelen. Net waar de behoefte ligt.”

Eigenaar leerproces
De nadruk ligt op de kracht van de docent. Athy wil haar collega’s bewust maken van alles wat ze goed doen, zodat ze hun sterke punten nog effectiever in kunnen zetten. Nu is het nog zo dat Athy en Wilma een les opnemen, daar een korte montage van maken en die nabespreken met de docent en zijn collega’s. Er zijn verschillende methodes mogelijk en de docenten testen nog wat het beste werkt voor SVO. “Zo doen we nu pilots voor een nieuwe aanpak, waarbij de docent meer eigenaar is van zijn leerproces. We voeren eerst een intakegesprek om te bekijken waar de docent tegenaan loopt. We nemen de les op en sturen hem of haar de hele opname. Vervolgens selecteert de docent zelf de beelden die hij vindt passen bij zijn sterke en minder sterke punten. Daar gaan we mee aan de slag.”

Beelden zeggen meer
In het mbo is videocoaching van docenten nog niet gebruikelijk. “Maar het werkt erg goed”, zegt Athy. “Het is geen beoordelingsinstrument, het is echt een manier om jezelf als docent te ontwikkelen. We kunnen wel elkaars lessen bijwonen en daar later op reageren, maar het is veel sterker als je aan de hand van beelden kunt laten zien wat je precies bedoelt. De docenten zijn heel enthousiast. Jezelf op beeld terugzien, leren van collega’s, gericht werken aan verbetering: videocoaching heeft veel toegevoegde waarde.”