Talentvol Nederlands slagersteam start intensieve training voor IYBC

5 oktober 2016 Algemeen Versspeciaalzaak

Uit een groot aantal talentvolle slagersstudenten van SVO vakopleiding food is het Nederlandse team voor de International Young Butchers’ Competition (IYBC) gekozen. Dennis de Geijter, Wiebe Merkus en Wessel Starink gaan de eer van Nederland verdedigen tijdens het Europees kampioenschap, dat 8 en 9 mei plaatsvindt in Oostenrijk.

Het enthousiasme van slagerijstudenten om deel te nemen aan de IYBC groeit elk jaar. Op een aantal SVO-locaties waren zelfs lokale voorronden nodig om de beste student van de locatie te kunnen selecteren. Op maandag 19 september vonden vervolgens de nationale voorronden plaats, waarbij acht studenten (één per SVO-locatie) streden om een plek in het Nederlandse team. Ze werden beoordeeld op dezelfde elementen als tijdens de IYBC, waaronder vlees bewerken, een schotel opmaken en een verrassingsopdracht. Ron Kinkelaar, chef d’équipe van het Nederlandse team vanuit SVO: “De wedstrijd gaat terug naar de basis: we moeten het doen met de grond- en hulpstoffen die er liggen en we mogen geen halffabrikaten of andere versproducten meenemen. Bovendien worden de schotels ook op bereidingsadvies en smaak getest, presentatie is niet langer het belangrijkste.”

Titel heroveren
De drie teamleden zijn bekend en de voorbereidingen voor de wedstrijd starten nu. Het team volgt onder leiding van zes trainers (drie van SVO, drie uit de slagerspraktijk) een intensief trainingsschema, met elke twee weken een trainingsdag. Tussendoor werken de teamleden continu aan het perfectioneren van hun vaardigheden. “Het Nederlandse team heeft de afgelopen jaren vier keer de IYBC gewonnen”, zegt Ron. “Dit jaar gingen we er met de individuele hoofdprijs vandoor en in de landencompetitie werden we in 2015 en 2016 tweede. We gaan keihard werken om ook in die categorie de eerste plaats te heroveren.”