Training Productkeurmeester brengt productkwaliteit op hoger plan

16 april 2019 Algemeen Versspeciaalzaak

Het keuren van vleesproducten is een vak apart. Zorgvuldig proeven, ruiken, zien en voelen is nodig om een product tot in detail te kunnen beoordelen. De ambassadeurs van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht volgden onlangs de training Gecertificeerd Productkeurmeester van SVO vakopleiding food.

SVO-instructeur Marco de Konink is één van de ambassadeurs van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht, opgezet door SVO en de KNS. De ambassadeurs van het Expertisecentrum volgden vorig jaar samen de nieuwe training Gecertificeerd Productkeurmeester van SVO, die erkend is door het Expertisecentrum. De training bestaat uit drie dagen. Tijdens elke trainingsdag wordt eerst een theoretische basis gelegd, daarna volgt de praktijk. “Dan is het tijd om je zintuigen aan het werk te zetten”, zegt Marco. “Je gaat zelf producten keuren, door te proeven, ruiken, voelen en kijken. Je krijgt bijvoorbeeld zes potjes voor je neus en dan moet je ruiken wat daar in zit. Lastig, want sommige ingrediënten zijn heel moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het vereist opperste concentratie om kleine verschillen te proeven. Gelukkig leer je waar je op moet letten.”

Professionele productkeuringen
Wie de training Gecertificeerd Productkeurmeester afrondt, mag professionele productkeuringen doen. “Maar ook als je geen productkeurmeester wilt worden, is deze training heel waardevol”, vindt Marco. “Tijdens de training verdiep je je kennis over smaak, consistentie, samenstelling en productkwaliteit. Als slager, worstmaker of productiemedewerker ben je elke dag bezig met producten maken. Hoe goed die ook zijn, het kan altijd beter. Als je met een keurmeesteroog je producten keurt, kun je zeker een verbeterslag doorvoeren.”