Start in okt - dec 2021 open inschrijving *

Van jager naar slager

Je leert om het wild dat je zelf geschoten hebt op een voedselveilige manier te slachten. Bovendien kun je het verwerken tot aantrekkelijk eindproduct. Van schot tot bord!

Kom je coronaproof langs
op een van onze locaties?

Na de training Van jager naar slager heb je het complete proces van schot tot bord onder de knie. Onze ervaren trainers/docenten leren je om zelfstandig een ree of zwijn te verwerken. Je gaat meteen zelf aan de slag, zodat je weet hoe je veilig en hygiënisch kunt werken, hoe het wild is opgebouwd, wat de herkomst van de technische delen is en hoe je die verwerkt tot mooie vleesproducten. Na deze praktische training heb je alle basiskennis in huis en weet je precies hoe je te werk moet gaan na het schieten van wild.

Dit leer je

Bewerken

Je leert verschillende uitbeentechnieken voor reeën en zwijnen en je leert hygiënisch ontweiden. Villen en vliezen komen ook aan bod.

Vleesdelen

Je leert het vlees verdelen en portioneren. Je leert hoe je het rendement van het wild verbetert met de juiste bewerking.

Theoretische basiskennis

Wet- en regelgeving rond dierwelzijn, slachten en basiskennis van vleestechnologie.

Dierwelzijn

Theoretische kennis over dierwelzijn tijdens het slachtproces. Het effect van een goed schot en het slachtproces op het eindproduct.

Hygiëne en voedselveiligheid

Kennis over soorten hygiëne, micro-organismen, bederf en besmettingsbronnen. De eisen voor de inrichting van de verwerkingsruimte komen ook aan bod

Dit kun je ermee
Je gebruikt zelfstandig de juiste snijtechnieken bij het slachten en verwerken van wild.
Je weet hoe je een ree en zwijn moet uitbenen en ontweiden.
Je weet wat een goed schot is en welk effect dat heeft op je eindproduct.
Praktische informatie

De training Van jager tot slager duurt acht dagdelen van drie uur. De lessen vinden plaats van 19.00 tot 22.00 uur. Na het succesvol afronden van de training ontvang je het certificaat ‘Van jager naar slager’.

De kosten zijn per persoon € 822,50 exclusief btw (€ 995 inclusief btw).
Tijdens de eerste les kun je aanvullende leermiddelen en gereedschappen bestellen.

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van het boek ‘Waidmannsheil. Deelnemers die dit boek niet in hun bezit hebben, kunnen deze op ‘de eerste lesavond bestellen voor €95,- (exclusief 9% btw).

De training vindt bij voldoende deelnemers (acht) plaats op de volgende SVO-locaties op de volgende dagen:

  • Zwolle: 5 okt | 12 okt | 26 okt | 9 nov | 23 nov | 30 nov | 9 dec | 14 dec aanmelden
  • Houten: 7 okt | 14 okt | 21 okt | 4 nov | 11 nov | 18 nov | 25 nov | 2 dec aanmelden

Bij voldoende aanmeldingen is het ook mogelijk om de training te volgen op een andere SVO-locatie. Aanmelden voor een ongeplande training kan via dit formulier.

Locaties

Eindhoven (per augustus 2021)

SVO vakopleiding food Hooghuisstraat 24-26 5611 GT EINDHOVEN telefoon 030 275 81 81

Groningen

Leonard Springerlaan 35 9727 KB Groningen telefoon 030 275 81 81

Heerhugowaard

SVO vakopleiding food W.M. Dudokweg 78 1703 DC Heerhugowaard telefoon 030 275 81 81

Houten

SVO vakopleiding food Sleepboot 2 3991 CN Houten telefoon 030 275 81 81

Rijswijk

SVO vakopleiding food Diepenhorstlaan 3 2288 EW RIJSWIJK Telefoon 030 275 81 81

Zwolle

SVO vakopleiding food Spui 2 8032 VS ZWOLLE telefoon 030 275 81 81