Vakidioten gezocht

16 mei 2018 Versspeciaalzaak

Nog niet zo lang geleden kwam mij via social media een discussie ter ore. Deze discussie ging over de lesstof die op dit moment aan bod komt bij SVO Food, en dan met name over het verdwijnen van meerdere vaktechnieken in de opleidingen.

Vakidioten gezocht

Op het sociale platform werd door sommige slagers heel duidelijk uitgesproken, dat het hen tegenvalt dat de leerlingslagers op school bijvoorbeeld niet meer leren om een varken af te snijden. Op zich een logische reactie natuurlijk, want als slager is dit wel één van de belangrijke technieken die je moet beheersen. Je mag, zo vinden veel collega’s, dus van een opleiding wel verwachten dat dit wordt aangeleerd.

Maar je kunt het ook van een andere kant bekijken. Het is nog maar de vraag of het aanleren van dit soort werkzaamheden wel één van de taken van het SVO is, of dat dit gewoon één van de competenties is, die je als leerbedrijf je leerlingen moet leren.

Het probleem is volgens mij, dat sommige leerbedrijven hieraan geen tijd willen spenderen. Of dat hier soms ook gewoon de kennis er niet is. Op deze manier wordt het probleem wel een beetje makkelijk afgeschoven op het onderwijs. Want zolang er bij de leverancier nog gewoon procureurs, buiken en hammen zonder been worden besteld voor de verkoop in de winkel en er kant-en-klaar mager met voor de worstmakerij binnenkomt, kan een leerling natuurlijk ook geen vakinhoudelijke kennis krijgen.

En dat is jammer. Zeker nu steeds minder jongeren tegenwoordig belangstelling hebben voor het slagersvak. Dit kan in mijn ogen alleen worden opgelost door als slagers ons enthousiasme te laten zien, onze vakkennis met iedereen te delen en de aanstormende talenten op te leiden tot volleerde ambachtsmannen in plaats van lappensnijders.

Ook heeft het natuurlijk te maken met het enthousiasme van de leerling zelf. Hoeveel tijd en eigen tijd zijn ze bereid om in het verbreden van hun eigen vakkennis te steken? Spreek eens met een aantal klasgenoten af om op een vrije middag een workshop half varken uitbenen te volgen, bij een leerbedrijf dat nog halve varkens uitsnijdt. Je mag altijd bij Boenders in Eibergen langskomen voor een compleet verzorgde dag waarop alles aan bod komt.