Vernieuwde mbo entree-opleiding voor medewerkers in alle foodsectoren

29 augustus 2019 Out of home Supermarkt Versspeciaalzaak Voedingsindustrie

Jarenlang bood SVO vakopleiding food een mbo entree-opleiding voor medewerkers in de voedingsindustrie. Vorig jaar is de opleiding aangepast. Nu kunnen ook medewerkers uit andere foodsectoren de mbo-opleiding entree horeca, voeding en voedingsindustrie volgen.

De mbo opleiding Entree horeca, voeding en voedingsindustrie is bedoeld voor medewerkers die om wat voor reden dan ook nooit een mbo-diploma hebben behaald. Om toegelaten te worden tot een mbo 2-opleiding, moeten studenten bij hun toelatingstoets Nederlands niveau 2f halen. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Voor de entreeopleiding is geen toets nodig, studenten moeten alleen een 1f-niveau voor Nederlands kunnen halen. “Met de entreeopleiding leggen ze een algemene basis voor een carrière in de foodsector”, zegt Frank de Best, opleidingsadviseur bij SVO. “Ze krijgen bovendien de kans om hun Nederlands bij te spijkeren, zodat ze kunnen doorstromen naar een mbo 2-vakopleiding.”

Voor de hele foodbranche
De entreeopleiding duurt een jaar en leidt studenten op tot assistent op entreeniveau. Ze leren over thema’s als voedselveiligheid, hygiëne, Arbo en milieu en daarnaast is er veel aandacht voor Nederlands en rekenen. De opleiding was eerst alleen bedoeld voor medewerkers in de voedingsindustrie, maar sinds vorig jaar zijn ook medewerkers uit andere foodbranches welkom. Doordat de arbeidsmarkt krimpt, wordt het voor foodbedrijven steeds lastiger om aan goed opgeleide medewerkers te komen. De vernieuwde entreeopleiding is voor bijvoorbeeld hen een unieke kans om enthousiaste nieuwe mensen binnen te halen. Frank: “Zo kun je zelf een gemotiveerde medewerker opleiden. De studenten van de entreeopleiding kunnen vaak goed met hun handen werken, het knelpunt is het leren. Op school komen praktijk en theorie bij elkaar. Dat maakt leren een stuk makkelijker én leuker.” De opleiding start komend schooljaar op verschillende SVO-locaties.