“Visstudenten coachen is de mooiste uitdaging”

9 oktober 2018 Versspeciaalzaak

Jaren runde John Willems zijn eigen viszaak in Castricum, compleet met groothandel, traiteurproducten en restaurant. Na zestien jaar als ondernemer was hij toe aan een nieuwe uitdaging en die vond hij bij SVO vakopleiding food. Daar is hij trainer-docent voor de visopleidingen. “Ik wil studenten een veilige én leuke leeromgeving bieden.”

Toen John werd gevraagd om docent te worden, besloot hij zichzelf een half jaar te geven om het te proberen. “Want graag praten over je passie is iets heel anders dan lesgeven”, zegt John. “Dat merkte ik meteen tijdens mijn eerste les. Ik draaide gewoon mijn eigen verhaal af, zonder dat ik rekening hield met de manier van leren van studenten. Maar ik kreeg hulp van een onderwijscoach en na een half jaar stond ik totaal anders voor de klas.”

Mooie uitdaging
John krijgt volop energie van zijn studenten. “Ik vind het heel leuk om vanuit mijn passie en kennis jongeren klaar te stomen voor het vak. Ik ben intensief betrokken bij elke student, en coach hen op hun manier van leren. Dat is de mooiste uitdaging. Hoe leren ze, wat hebben ze nodig? Hoe kunnen we samen zorgen dat ze dat diploma halen? Als docent investeer ik daar veel in. En als je dan ziet dat ze het oppakken, plezier hebben in de les en zich in een veilige leeromgeving kunnen ontwikkelen, dan krijg ik daar echt een boost van.”

Bewuste keuzes
John maakt bewuste keuzes als het gaat om zijn lesprogramma. Hij varieert in les- en werkvormen, afhankelijk van de actualiteit en de behoeften van de studenten. “Soms zitten studenten bijvoorbeeld met veel vragen en daar maak ik dan graag tijd voor. Ik kijk altijd naar het belang van de studenten. Want als je een aanpak kiest die bij hen past, dan leren ze het meeste.”