Voormalig SVO-student opent eigen Subway-zaak

29 maart 2016 Out of home

Op de middelbare school wist hij al dat hij ooit zijn eigen bedrijf wilde starten. Maar dat dat al op zijn 26e zou gebeuren had Mirek Rutkowski niet verwacht. Mirek combineerde zijn werk bij Subway met de mbo 3-opleiding Eerste medewerker fastservice van SVO en deed zoveel kennis en ervaring op dat hij deze maand zijn eigen Subway in Geleen opende.

Toen Mirek zijn oom, een ervaren restauranthouder, vertelde dat hij een horecazaak wilde beginnen, kreeg hij het advies om eerst ervaring op te gaan doen. “Ik ging daarom aan het werk bij Subway in Sittard en dat beviel me meteen”, vertelt Mirek. “Het persoonlijke contact met de klanten vind ik geweldig. Na een half jaar mocht ik de opleiding Eerste medewerker fastservice van SVO gaan doen. Ik wilde meer inzicht krijgen in fastservice in het algemeen en ik wilde leren hoe je een goedlopende zaak kunt starten. Alles wat ik bij SVO leerde kon ik meteen koppelen aan de praktijk en dat was motiverend. Mijn docent zei op een gegeven moment: ‘waarom begin je geen eigen Subway?’ Dat zette me aan het denken en ik ging in gesprek met Subway. Binnen anderhalve maand zette ik mijn handtekening en in maart, een jaar later, opende ik mijn eigen Subway-vestiging in Geleen.”

Alles wat ik bij SVO leerde kon ik meteen koppelen aan de praktijk en dat was motiverend.

De basis is goed
De eerste weken na de opening zijn heel goed verlopen. “Dat komt door mijn werkervaring bij Subway én mijn opleiding bij SVO”, zegt Mirek. “Bij SVO heb ik geleerd wat goed leidinggeven is en hoe de financiële administratie en het kassabeheer geregeld moeten zijn. Bij het aannemen van mijn medewerkers wist ik ook precies waar ik op moest letten. Al die aspecten zijn heel belangrijk en moesten nog voor de opening helemaal in orde zijn. Je wilt niet tegen problemen aanlopen als de zaak eenmaal draait.” Mirek heeft enorm veel zin om van zijn zaak een groot succes te maken. “Als ik wat verder ben, stuur ik mijn medewerkers ook naar de opleiding bij SVO. Dat heeft voor mij zoveel gedaan, dan gun ik anderen ook.”