“We trainen elk vrij moment voor de IYBC”

7 april 2017 Algemeen Versspeciaalzaak

Ze trainen er al maanden dagelijks voor en 8 mei is het zover: dan neemt het Nederlandse team deel aan de International Young Butcher’s Competition in Oostenrijk. Teamleden Wiebe Merkus en Dennis de Geijter en reserve Wessel Starink zetten nu met hun trainers van SVO vakopleiding food de puntjes op de i voor de Europese wedstrijd.

Elk jaar organiseert één van de leden van de International Butcher’s Confederation (IBC) de IYBC. Dit is een vakwedstrijd voor jonge slagers en dit jaar strijden de landenteams in Oostenrijk om de Europese titel. Wiebe Merkus (19) is één van de Nederlandse teamleden. Hij ging op zijn vijftiende aan de slag bij Slagerij Otte Boersma in Eastermar en volgt de opleiding Slager bij SVO. Wiebe’s werkgever, Otte Boersma, staat helemaal achter zijn deelname. “Ik ben blij met Otte’s steun en het is leuk dat ook onze klanten erg meeleven”, zegt Wiebe. “Ik heb de afgelopen maanden erg veel geleerd. Onze zes trainers hebben allemaal hun eigen expertise en ik leer van iedereen. De IYBC is een ervaring waar ik de rest van mijn leven iets aan heb.”

Creatieve wedstrijd
Dennis de Geijter (20) werkt sinds 3,5 jaar met veel plezier bij Slagerij Vugts in Diessen. Hij koos op de middelbare school bij toeval voor een stage in de slagerij en ging daarna naar SVO. Hij is net klaar met de opleiding Slager. “Vorig jaar mocht ik als reserve mee naar de IYBC en dit jaar doe ik mee aan de wedstrijd”, zegt Dennis. “Ik vind vooral de creativiteit van de IYBC mooi. Toen ik voor het eerst foto’s zag van de producten die tijdens het kampioenschap gemaakt worden, dacht ik: dat wil ik ook kunnen.” Dennis leerde de afgelopen anderhalf jaar veel, onder andere op het gebied van worstmaken en uitbenen. Dennis: “Ik ben ook blij dat mijn baas zo enthousiast is over mijn deelname. Hij denkt mee en ik mag zoveel trainen als ik wil. Ik probeer elk vrij moment in oefenen te steken. Het is intensief, maar straks zijn we er helemaal klaar voor. We trainen tot alles perfect is.”