Worst maken – variatie én vaste prik

6 oktober 2015 Versspeciaalzaak

Worst maken is iets wat elke slager zou moeten doen, aldus Ronnie Poeste, docent worstmakerij bij SVO vakopleiding food. Met dit ambachtelijke product kan de slager zich onderscheiden. Zeker ook in het koude seizoen dat voor de deur staat.

“Met worst kun je eindeloos variëren”, vertelt Ronnie. “Er is veel keuze in grondstoffen, hulpmiddelen en darmen en ook je werkwijze is van invloed. Jouw unieke werkwijze moet je goed doordenken. Maak bewuste keuzes en leg je ziel en zaligheid in de bereiding van je product. Dan heb je een goed verhaal richting de klant. Je weet precies wat er in jouw worst zit, hoe deze bereid is en waarom je dat op die manier hebt gedaan.

Je kunt met worst variëren, maar vergeet niet dat mensen vaak ‘dezelfde worst als de vorige keer’ willen. Je kunt ook uitblinken met het tegenovergestelde van variëren: met een product van constante kwaliteit en smaak. Ook daar is kennis voor nodig en ik zeg altijd: je bent nooit uitgeleerd. Er zijn altijd nieuwe trends, inzichten, technieken en regels. Blijf je ontwikkelen! Volg bijvoorbeeld eens een masterclass. Dat is niet alleen nuttig, maar ook gewoon erg leuk.”