Carmel College Salland wint finale Food Challenge 2022 met beste poké bowl

21 juni 2022 Algemeen

De winnaar van de tweede editie van de Food Challenge Noord Oost Nederland is het team van het Carmel College Salland uit Raalte! Drie teams gingen bij SVO vakopleiding food met elkaar de strijd aan om de beste poké bowl. Het team ´De vertraagde drie´ van het Carmel College Salland nam het op tegen ´De Agnietjes´ van het Agnieten College uit Nieuwleusen en ´De Keukenprinsessen´ van het Ubbo Emmius uit Winschoten. De winnende poké bowl, met lokale groentes, Vechtdalpasta, zoete aardappel, kaas, noten, kip en meloen, was naast duurzaam, gezond en voedzaam vooral erg lekker! De winnaar werd bekend gemaakt door juryvoorzitter topchef Remco Jansen. “De drie dames hebben een mooi samenhangende poké bowl gecreëerd. Alle componenten waren goed op smaak, waarbij ze ook aandacht hebben besteed aan het bootcamp onderdeel. Ze brachten ons letterlijk in beweging. Een goede combinatie van alle elementen van de opdracht voor een gezonde en duurzame leefstijl. Dat maakt ze tot de terechte winnaars.”

 

Opnames en uitzending

De finale werd gepresenteerd door artiest en vlogger Boer Wildebuit. De compilatie is binnenkort online te bekijken via het Youtube kanaal Food Challenge voor scholen. Foto’s zijn nu al te bekijken via de social media kanalen www.facebook.com/foodchallengevoorscholen en www.instagram.com/foodchallengevoorscholen.

 

Voetbalwedstrijd

De winnaressen, Jorien Gritter, Joyce Blankvoorde en Liv Boerhoef, mogen met hun klas naar een wedstrijd van PEC Zwolle Vrouwen en trakteren hun school op de winnende ´Zomerbloem´ poké bowl. De cheque werd persoonlijk overhandigd door Naomi Hilhorst van PEC Zwolle Vrouwen.

 

Tweede en derde plek en winnaar klassenstrijd

Thomas Schoneveld, Teun Pierik, Jesse Meijer, Gideon Hoogers, Bas van Oene en Ibrahim Alrobeh van Agnieten College hadden de beste vlog voor de finale ingezonden en eindigden op een tweede plaats met een goed doordachte poké bowl met streekgebonden producten. Thomas deed mee vanuit huis via een videverbinding, vanwege een verkeersongeluk eerder die week. De organisatie was onder de indruk van zijn wil om er ondanks alles toch bij te zijn.

Nikki van der Wal, Bliss Zuur en Nina Rouw van Ubbo Emmius presenteerden de mooiste poké bowl. Bovendien ging hun klas er met de prijs van de klassenstrijd vandoor, een mooie gesigneerde voetbal van PEC Zwolle.

Naast de klassenstrijd, een kennisquiz over de Food Challenge thema’s met bootcamponderdelen, waren er voor de deelnemende klassen ook workshops van SVO vakopleiding food en Terra MBO.

 

Organisatie en lespakket

De challenge wordt georganiseerd door LekkerBoer en SVO vakopleiding Food Zwolle met mbo’s Zone college en Terra MBO. Samen met partners Jong Leren Eten uit Overijssel, Gelderland, Flevoland en Groningen, gemeentelijke sportbedrijven zoals SportService Zwolle, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en Flynth. De Food Challenge wordt ondersteund door de provincies Overijssel, Flevoland en Groningen. De deelnemende scholen zijn in maart gestart met het bijbehorende lespakket en gastles van de mbo´s, afsluitend met een Foodcamp op de boerderij waar ze naast het maken van hun poké bowl ook gingen bootcampen en oogsten.

Deskundige jury

De teams werden beoordeeld door een deskundige jury met topchef Remco Jansen als juryvoorzitter, leefstijlcoach Maaike van Vugt van SportService Zwolle, food docent Andre Slotboom van SVO vakopleiding Food, voetbalster Naomi Hilhorst van PEC Zwolle Vrouwen en boer Harold van Vilsteren van boerderij het Rode Huis en biologisch streekproductenplatform de Zwolse Stadslanderijen.

De jury beoordeelde de teams op smaak en presentatie van de poké bowl met onderbouwing van de gestelde criteria – gezond volgens de schijf-van-5, juiste voedingsstoffen in relatie tot de bootcamp en duurzaam door het gebruik van minimaal vier lokale producten. Elk team presenteerde de poke bowl aan de jury in een pitch van drie minuten.

 

Inschrijving 2023

Scholen die komend schooljaar willen meedoen, kunnen zich vanaf nu melden via een inschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. Anders dan de eerste edities, kunnen scholen in september dit jaar al starten met het lespakket. De intentie is dat scholen kosteloos mee kunnen doen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met de Gezonde school adviseur in hun regio. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.