Elf kandidaten WerkBedrijf omgeschoold tot Foodservice assistent

16 juli 2021 Out of home

De horeca is zijn deuren weer aan het openen. Maar de branche kampt al jaren met een personeelstekort. WerkBedrijf heeft gemotiveerde werkzoekende kandidaten die graag aan de slag gaan. Alleen missen zij de benodigde ervaring. Daarom slaan horecaondernemers, foodservicebedrijven, SVO vakopleiding food en WerkBedrijf de handen ineen om kandidaten om te scholen tot foodservice assistent. Inmiddels zijn elf werkzoekenden aan de slag.

Opleiding
Het samenwerkingsproject tussen SVO vakopleiding food en WerkBedrijf ging begin 2021 start. De studenten volgen een eenjarige betaalde BBL mbo-opleiding tot Foodservice assistent. Met dit diploma kunnen zij aan de slag als medewerker bij versspeciaalzaken, horeca, supermarkten, foodservicebedrijven en in de voedingsindustrie.

Praktijk
Naast het volgen van de lessen, doen de deelnemers werkervaring op in de foodservice, bijvoorbeeld bij Albert Heijn, Coop, Fresh Factory Domino’s Pizza en Subway. Het traject is vooral bedoeld voor mensen zonder (juiste) vooropleiding en anderstaligen. Voor wie het nodig is, biedt WerkBedrijf extra lessen Nederlands aan.

Drempels verlagen
Martijn Rosink, projectleider bij SVO vakopleiding food: “Wat zo bijzonder is aan deze vorm van onderwijs, is de kleinschaligheid. De studenten gaan niet naar een grote school, het onderwijs komt juist naar hén toe. We bieden het onderwijs aan op locatie Boekweitweg van WerkBedrijf. De drempel wordt daarmee zoveel lager. Naast de theoretische lessen op school, staan de leerlingen ook in de keuken. “Cateringbedrijf One for the Road heeft zijn deuren opengezet. Hier leren de studenten koken, samenwerken en andere fijne kneepjes van het vak.”

Ondanks sluiting door corona, toch werken in de horeca
Dirk Haarman, consulent bij WerkBedrijf, is al vanaf het begin betrokken bij dit project. “Eind 2020 spraken we alle kandidaten die graag mee wilden doen met dit traject. Zij waren helemaal klaar voor een volgende stap en hadden de ambitie om in de horeca te gaan werken. Maar toen gingen alle horecazaken voor lange tijd dicht. Dat was echt zuur voor onze studenten. We wilden niet wachten tot alles weer openging. Dus kozen we voor een andere weg: food in de detailhandel. Zo waren de kandidaten toch bezig met hun droom: werken in de horeca.”

Toekomstperspectief
Martijn: “Het mooie aan dit project is dat mensen zonder opleiding tóch naar school kunnen.” Dirk vult aan: “En dat werkgevers geschoold personeel aan zich kunnen binden. Het is echt een opstap voor de meeste kandidaten, geen eindbestemming. Veel deelnemers zijn langdurig uit het arbeidsproces geweest. Je ziet gewoon dat ze helemaal happy zijn, weer een doel hebben en perspectief voor de toekomst. Daar doen we het voor!”