Financiële tegemoetkoming voor volgen mbo-opleiding

15 maart 2021 Algemeen

Leerlingen en studenten moeten alle kansen op goed onderwijs hebben, ook ten tijde van de coronacrisis. Daarom investeert het kabinet 8,5 miljard euro via het Nationaal Programma Onderwijs. Een voorbeeld hiervan is een korting van 50% op het cursus- of lesgeld van een mbo-opleiding. Ook de subsidieregeling praktijkleren voor leerbedrijven wordt door het Rijk vastgesteld op maximaal € 2.700,-. SVO vakopleiding food ondersteunt de leerbedrijven daarnaast met het organiseren en gratis aanbieden van de verplichte  leermeestertraining foodservice/ horeca. 

Halvering lesgeld
De maatregelen van het kabinet richten zich op het herstel en de ontwikkeling van het onderwijs. Ook moet het zorgen voor het inhalen en compenseren van vertraging door de coronacrisis. Omdat de huidige generatie leerlingen en studenten dezelfde kansen op een goede toekomst verdienen, hoeven zij in schooljaar 2021-2022 maar de helft van het cursus- of lesgeld te betalen. 

Subsidie voor bedrijven
Bedrijven die een mbo-student begeleiden die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgt, krijgen jaarlijks een tegemoetkoming in de kosten. Het kabinet heeft aangegeven dat de subsidie binnen deze subsidieregeling praktijkleren maximaal € 2.700,- per deelnemer zal zijn. Dit betekent dat leerbedrijven die aan de voorwaarden voldoen maximaal 2.700 euro per begeleide student ontvangen in een studiejaar. Meer informatie en de voorwaarden zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Training Leermeester foodservice/ horeca
Leerbedrijven die een mbo-student in de richting foodservice of kok volgen, moeten een leermeesterdiploma halen. Om deze praktijkbegeleiders tegemoet te komen, biedt SVO de training hiervoor tot juli 2022 gratis aan. Kijk voor meer informatie, de voorwaarden en de mogelijkheid om in te schrijven op de website van SVO.

Meer informatie
Benieuwd naar de opleidingen van SVO? Bekijk dan het overzicht op de website.