Inspirerende keuzedelen voor bredere kijk op het vak

7 maart 2019 Algemeen Out of home Supermarkt Versspeciaalzaak Voedingsindustrie

Natuurlijk is het belangrijk dat je bijvoorbeeld als slager een product van topkwaliteit maakt. Maar wil je je echt onderscheiden, dan is er meer nodig. Dan moet je ook inspelen op de laatste trends en nieuwe klantwensen. Daarom kunnen mbo-studenten van SVO vakopleiding food nu verschillende inspirerende keuzedelen volgen, als extra verdieping binnen de opleiding.

Sinds een paar jaar biedt SVO tijdens al haar mbo-opleidingen keuzedelen aan, themalessen van één dag. Deze keuzedelen worden opgevolgd door een verdiepende opdracht, waarmee studenten het geleerde verder in de praktijk kunnen brengen. Studenten kunnen kiezen uit vakken als Fooddesign, Eetcultuur en-wensen, Duurzaamheid en Traiteur. Albert Pronk, trainer/docent bij SVO: “De mbo-opleidingen van SVO besteden veel aandacht aan trends en nieuwe ontwikkelingen in de wereld van food. Om studenten de kans te geven zich verder te verdiepen in deze onderwerpen, ontwikkelden we een aantal keuzedelen. Belangrijk, want het product is tegenwoordig niet meer het belangrijkste. Het gaat ook om presentatie, klantenbinding en duurzaamheid. Als foodmedewerker moet je mee met de markt en met de nieuwe wensen van klanten.”

Van elkaar leren
Tijdens de keuzedelen worden studenten van verschillende opleidingen bij elkaar gezet in één klas, van slagerij- tot fastservicemedewerkers. Bewust, want zo kunnen studenten met verschillende achtergronden van elkaar leren. SVO schakelt voor de keuzedelen gespecialiseerde gastdocenten in. Bij het keuzedeel Fooddesign bedenken studenten bijvoorbeeld zelf een verpakking en ontwerpen ze hun eigen product. Dat gebeurt onder leiding van een culinair inspirator. Een foodfotograaf leert hen vervolgens hoe ze hun product mooi kunnen fotograferen. “Alle keuzedelen hebben gemeen dat ze inspelen op de nieuwste ontwikkelingen”, zegt Albert. “Zo kunnen medewerkers zich echt onderscheiden.”