Nederland wint goud bij internationale slagerswedstrijd

6 mei 2019 Algemeen Versspeciaalzaak

Superscore als team en in persoonlijk klassement voor Josja Haagsma en Tessa Moerland

Het Nederlandse team heeft de International Young Butchers’ Competition gewonnen. Het team, dat dit jaar voor de eerste keer bestaat uit twee dames te weten Josja Haagsma en Tessa Moerland, heeft het kampioenschap in de wacht gesleept tijdens de International Young Butchers’ Competition 2019 (IYBC). Tijdens de spannende prijsuitreiking op 5 mei in Frankfurt bleek niet alleen dat Nederland goud won maar ook dat de Friese Josja Haagsma eerste werd in het persoonlijk klassement met zes bekers. De Westlandse Tessa Moerland werd derde in het persoonlijk klassement en kreeg vijf bekers voor haar prestaties.

Ad Bergwerff, waarnemend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagers, sprak vol trots over de resultaten van het Nederlands team. “Het was weer een spannende wedstrijd. Fantastisch om te zien dat je hier een combinatie van vakmanschap, ambacht en creativiteit ziet. En wat ons team betreft: echt girlpower! De toewijding en het enthousiasme waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigen zonder uitzondering van de passie voor het slagersvak. En dat uit zich in de gewonnen prijzen.”

“Prachtig om te zien dat deze meiden zich voor 100% hebben ingezet en deze ongelofelijk mooie resultaten hebben laten zien. Het hele trainingstraject blijkt een goede leerschool en het is mooi om dan alle kennis en vaardigheden te kunnen meten aan Europese collega’s. Een echte bekroning.” aldus Ron Kinkelaar van SVO vakopleiding food, chef d’équipe.

Het Nederlandse team
Het Nederlandse team bestaat uit Josja Haagsma en Tessa Moerland. Josja werkt bij Slagerij Biesma in Opeinde en heeft onlangs de opleiding Bedrijfsleider vers afgerond (SVO Heerhugowaard). Tessa werkt bij Keurslager Marco van der Hout in Poeldijk en volgt de opleiding Bedrijfsleider vers (SVO Rijswijk).

International Young Butchers’ Competition 2019
Dit jaar vond de International Young Butchers’ Competition (IYBC) plaats op 4 en 5 mei in Frankfurt waar diverse landenteams streden om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers onder de 25 jaar georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). De KNS is voor Nederland lid van de IBC. De KNS heeft de voorbereiding van deze wedstrijd in samenwerking met SVO verzorgd, waarbij SVO verantwoordelijk was voor het  trainingsprogramma van de deelnemers. Ook besteden de deelnemers in het (leer)bedrijf de nodige tijd aan de meegegeven opdrachten ter voorbereiding.

De financiering is gedaan door Sovvb en sponsors Supergarant, Verstegen Spices & Sauces en Interkring Vers.

De wedstrijd bevat de zes onderdelen. De Nederlandse deelnemers scoorden hier als volgt:

  • Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderschouder: gedeelde derde plaats voor Josja Haagsma.
  • Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine: eerste plaats voor Josja Haagsma en tweede plaats voor Tessa Moerland
  • Vervaardigen van een verrassingsopdracht: eerste plaats voor Tessa Moerland en tweede plaats voor Josja Haagsma.
  • Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten: gedeelde eerste plaats voor Josja Haagsma en Tessa Moerland.
  • Vervaardigen van twee keukenklare producten: eerste plaats voor Josja Haagsma.
  • Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees: gedeelde tweede plaats voor Tessa Moerland.