Als medewerker versindustrie kan je werkzaam zijn binnen bedrijven die zich bezighouden met de productie en/of verwerking van vlees, vleeswaren, pluimvee, gemaksvoeding, AGF en/of vis. Je zorgt dat versproducten veilig, hygiënisch en volgens de regels worden verwerkt. Je begeleid en verbetert het productieproces van je bedrijf. Je verzorgt ook het onderhoud van de machines. Als medewerker in de versindustrie ontvang je grond- en hulpstoffen, beoordeel je de kwaliteit en sla je ze op. Tenslotte verzamel je producten en maakt ze verzendklaar.
Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma medewerker versindustrie (crebonummer 25568).
Productieproces
Je hebt een goed inzicht in het productieproces en levert hier een positieve bijdrage aan. Je kijkt kritisch naar het productieproces en signaleert verbeterpunten. Je hebt een goed inzicht in de routing van producten in het bedrijf. Tijdens de opleiding leer je over onderwerpen als logistiek, verpakken, procestechnologie en het opbouwen en afstellen van machines. Je bewaakt het proces en voorkomt storingen tijdens de productie. Je beschikt over alle vaardigheden om versproducten op de juiste manier te bewerken en te verwerken.
Ontvangst
Je ontvangt grond- en hulpstoffen en beoordeelt de kwaliteit. Je verdeelt ze correct naar productie en opslag. Ook voedselveiligheid komt uitgebreid aan bod.
Kwaliteit
Je hebt alle kennis in huis om de kwaliteit van het proces en de producten te bewaken. Je bewaakt de kwaliteit van de producten en voert proces- en productcontroles uit.
Werkhouding
Tijdens de opleiding leer je hoe je een goede medewerker wordt. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent betrouwbaar en kunt goed communiceren en samenwerken. Je krijgt Nederlands en rekenen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
Hygiëne
Omdat je met versproducten werkt, leer je ook te letten op hygiëne en houdbaarheid. Je kent de regels en wetten rond hygiëne en voedselveiligheid en je weet hoe je schoon en veilig moet werken.
Verzenden
Je hebt alle kennis in huis om goederen te ontvangen, te verzamelen en op te slaan. Je verzamelt producten en maakt ze verzendklaar.
Na afronding van de opleiding kun je:
Handen uit de mouwen
Bij ons geen hele dagen theorie. Je gaat één dag in de week naar school en de rest van je tijd werk je bij je leerbedrijf. Dit heet leren volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
Ervaringen uitwisselen
Op school krijg je theorielessen en werk je aan praktijkgerichte opdrachten. Zelfstandig en ook in groepjes. Zo wissel je ervaringen uit met andere studenten en leer je veel van elkaar.
Leer het van de expert
Onze docenten komen uit de praktijk. Zij hebben ervaring met het werken met versproducten en zijn experts op hun vakgebied.
Persoonlijk
Wij vinden het belangrijk dat je de aandacht krijgt die je verdient. Je wordt dan ook intensief begeleid door onze docenten en je mentor.
Mbo-niveau 2
BBL
Deze opleiding duurt 2 jaar. Heb je voldoende werkervaring of de juiste vooropleiding, dan kun je de opleiding mogelijk eerder afronden. Stem je persoonlijke situatie af met een mbo-adviseur van SVO.
Bij voldoende aanmeldingen start de opleiding in augustus 2024. De introductiedag is op de eerste lesdag.
Je kunt deze opleiding bij voldoende aanmeldingen ook starten in januari 2025. De precieze start van de opleiding word na je inschrijving bekend gemaakt.
In overleg kunnen we deze opleiding ook aanbieden binnen het bedrijf waar jij werkt.
* Wijzigingen voorbehouden
** Per opleiding
Laptop
Om de opleiding te volgen, adviseren we je om een laptop te gebruiken. De minimale specificaties vind je in het document ‘Voorwaarden laptop’ op de studentenpagina.
Subsidies
Voor werkgevers die een BBL-student begeleiden, is er subsidie mogelijk.
Kijk hier voor meer informatie over subsidie.
Na het afronden van de opleiding Operator voedingsindustrie kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3.
Barendrecht
Kobus BV Koopliedenweg 20 2991 LN Barendrecht
Eindhoven
SVO vakopleiding food Hooghuisstraat 22-24 5611 GT EINDHOVEN telefoon 030 275 81 81
Houten
SVO vakopleiding food Sleepboot 2 3991 CN Houten telefoon 030 275 81 81
Rijswijk
SVO vakopleiding food Diepenhorstlaan 3 2288 EW RIJSWIJK Telefoon 030 275 81 81
Sliedrecht
Baanhoek 186 3361 GN Sliedrecht telefoon 030 275 81 81
Zwolle
SVO vakopleiding food Spui 2 8032 VS ZWOLLE telefoon 030 275 81 81
Is de opleiding medewerker versindustrie iets voor jou? Selecteer hieronder in welke plaats je de opleiding zou willen volgen. Je wordt naar een externe website geleid. Houd je DigiD bij de hand, die heb je nodig bij het aanmelden.