Practoraat Eiwittransitie SVO vakopleiding food: op weg naar betere plantaardige producten

7 juli 2023 Algemeen

Als we in de toekomst voldoende duurzaam en gezond voedsel willen hebben, moeten we meer plantaardige voedingsproducten ontwikkelen. Dat is de eiwittransitie. Om dit thema stevig bij de horens te pakken, richtte SVO vakopleiding food het practoraat Eiwittransitie op. Practor Miriam Quataert gaat samen met SVO, de slagersbranche, hbo’s en universiteiten aan de slag met onderzoeksvragen uit de praktijk. Zo krijgt de eiwittransitie een vaste plek in de opleidingen van SVO. “Plantaardige producten kunnen nog veel mooier en lekkerder worden.”

 

Miriam Quataert is senior onderzoeker en expertiseleider Product Fysica en Applicatie bij Wageningen Food & Biobased Research (WFBR). Ze leidde onder andere het project Plant4Texture, waarbij SVO, de KNS en Wageningen University & Research samen een hybride vleesproduct ontwikkelden en op de markt brachten. “Mensen gaan steeds meer plantaardig eten”, vertelt Miriam. “Dat betekent niet dat ze helemaal geen vlees meer eten, maar ze kiezen wel vaker voor een mix. De eiwittransitie is geen hype, maar een blijvende trend. We moeten verduurzamen door meer plantaardige foodproducten te ontwikkelen. Anders is er straks niet meer genoeg duurzaam en gezond voedsel beschikbaar.”

 

Vragen uit de praktijk

Sinds 1 mei is Miriam naast onderzoeker bij WFBR ook practor Eiwittransitie bij SVO. Door een practoraat op te richten, een ‘praktisch lectoraat’, krijgt SVO de ruimte om het onderwerp eiwittransitie concreet aan te pakken. “We gaan kennis verzamelen over en onderzoek doen naar plantaardige producten”, vertelt ze. “Eén van de projecten is een vervolg van Plant4Texture, waarvoor we nu een geheel plantaardig vleesproduct willen ontwikkelen. Verder brengen we in kaart welke vragen er leven in het bedrijfsleven op het gebied van plantaardig voedsel. Waar is behoefte aan en welke onderzoeken kunnen we op basis daarvan starten? De onderzoeksprojecten pakt SVO samen op met foodbedrijven, hbo’s en universiteiten, zodat we elkaar kunnen versterken. De kennis die we opdoen, vertalen we ook in lesmateriaal voor onze opleidingen. Zo leiden we studenten op die de kennis hebben om mee te denken over duurzame producten voor de foodbranche.”

 

Slagerij toekomstproof maken

Voor slagerijen biedt de aanpak van het practoraat kansen. “We gaan aan de slag met vragen uit de praktijk”, vertelt Miriam. “Zo bouwen we volop kennis op over nieuwe hybride en plantaardige concepten, waar slagers van kunnen profiteren. Onze resultaten helpen slagers om toekomstproof te worden. Zij kunnen straks meer vegetarische of hybride producten aanbieden en zo een bredere groep klanten bedienen. Hun bij SVO opgeleide medewerkers kunnen klanten daar bovendien goed over adviseren. Er is al veel op het gebied van plantaardig vlees, maar het kan nog veel mooier en lekkerder. Daar gaan wij nu aan werken.”

 

Slagers met een idee voor een mogelijk onderzoeksproject op het gebied van plantaardige vleesproducten, kunnen contact opnemen met Miriam Quataert.