Boekweit en oude granen, Ark van de Smaak/Slow food

Boekweit, gierst, kamut of amarant. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, misschien zelfs wel eens hebt gebruikt in een recept maar het kan ook zomaar zijn dat het je niet bekend in de oren klinkt. Dit zijn oude (pseudo) granen die vroeger veel in de keuken werden gebruikt maar jammer genoeg in de vergetelheid zijn geraakt. Biologisch landbouwvoorlichter Peter Brul vertelt je er meer over in deze workshop, zodat je zelf de gezonde en smakelijke traditie van Nederlandse boekweit herontdekt en daarmee een voedzaam vleugje geschiedenis aan je maaltijden toevoegt!

De (pseudo) granen waar Peter over vertelt zijn opgenomen in de Ark van de Smaak, een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. Door deze producten vast te leggen en er veel over te vertellen moedigen we het kopen en eten van deze producten aan, en benadrukken daarbij de duurzame productiewijzen die eraan ten grondslag liggen.