Nú is de tijd om horecamedewerkers op te leiden

12 april 2021 Out of home

SVO biedt nieuwe korte opleidingen voor horecamedewerkers

Al maanden is de horeca dicht en de branche wordt erg gemist. De verwachting is dan ook dat horecazaken het vanaf de opening enorm druk gaan krijgen. Koninklijke Horeca Nederland is bang dat horecaondernemers dan niet over genoeg goed opgeleide medewerkers beschikken. SVO vakopleiding food ontwikkelde daarom verschillende trainingen en opleidingen, die medewerkers snel klaarstomen voor een baan in de keuken of de bediening.

In verschillende media verschenen de afgelopen weken berichten over tekorten aan horecapersoneel. Op het moment lijkt dat misschien geen kansrijke sector, maar de horeca heeft straks juist enorm veel nieuwe medewerkers nodig. “De horeca heeft al jaren te maken met personeelstekorten”, zegt Janneke Keuning, onderwijsmanager bij vakopleider SVO. “Zeker als het gaat om goed opgeleide medewerkers. Die tekorten worden alleen maar groter. Daarom is het belangrijk om juist nu mensen op te gaan leiden. Zo is de horeca er klaar voor als ze straks haar deuren weer mag openen.”

Goed opgeleid keukenpersoneel
Het opleidingsaanbod van SVO sluit aan bij wat bedrijven in de praktijk nodig hebben. Om horecabedrijven te ondersteunen, ontwikkelde SVO verschillende opleidingen en trainingen. Martijn Rosink, projectleider bij SVO: “Toekomstige horecamedewerkers kunnen bij ons het korte ‘Aan de slag in de keuken’-traject volgen. Dit praktijkgerichte traject duurt vijf dagen en deelnemers leren alle basisvaardigheden die ze nodig hebben. Denk aan snijdvaardigheden, hygiëneregels, productkennis en basisbereidingstechnieken. Zo wordt de medewerker in korte tijd klaargestoomd voor het goed uitvoeren van basistaken in de keuken.”

Korte opleiding
SVO biedt ook de praktische opleiding Keukenassistent voor de horeca aan, een traject van drie maanden. Deelnemers krijgen de belangrijkste bereidingstechnieken onder de knie en leren zelf onder andere soepen, bouillons, sauzen en dressings bereiden. Productkennis en snijdtechnieken zijn onderdeel van de lesstof. Na afloop krijgen ze het SVH-branchediploma Keukenassistent (KAS). “Daarnaast hebben we de opleiding Bedieningsassistent”, zegt Martijn. “Dit traject is bedoeld voor het bedienend horecapersoneel, dat wordt opgeleid voor het uitvoeren van basistaken in de bediening. Dit levert een SVH-branchediploma Bedieningsassistent (BAS) op.”

Koksopleidingen op mbo-niveau
Voor medewerkers die opgeleid willen worden tot kok, heeft SVO de mbo 2-opleiding Kok, die anderhalf jaar duurt. Studenten leren om de lekkerste gerechten te bereiden en doen kennis over producten op. De mbo 3-opleiding Zelfstandig werkend kok duurt een jaar. Studenten ontwikkelen zelf gerechten, gaan aan de slag met inkoop en kwaliteitsverbetering en met het aansturen van hun team.

Nu aan de slag met opleiden
“Voor de horeca is het nú de tijd om mensen te gaan werven en opleiden”, zegt Janneke. “Alleen dan staat er straks een goed opgeleid team dat de drukte prima aan kan. Bij voldoende deelname kunnen we onze opleidingen in het hele land aanbieden en we kunnen de trajecten ook bij het bedrijf op locatie verzorgen. We denken graag mee over de mogelijkheden, zodat we de horeca snel weer op de been kunnen helpen.”

Voor meer informatie
Meer weten over de horecaopleidingen van SVO? Neem dan contact op met Janneke Keuning via tel. 06-82 95 29 56 of j.keuning@svo.nl of met Martijn Rosink, via tel. 06-43 26 44 16 of m.rosink@svo.nl.